x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Au vrut să fure două blindate

Au vrut să fure două blindate

de Jurnalul National    |    12 Feb 2008   •   00:00

Poliţia de Frontieră poloneză a intervenit în cazul introducerii ilegale în ţară a două maşini blindate din echipamentul dezafectat al armatei slovace

Poliţia de Frontieră poloneză a intervenit în cazul introducerii ilegale în ţară a două maşini blindate din echipamentul dezafectat al armatei slovace. Ele au fost trecute graniţa în Polonia de doi colecţionari de obiecte militare, relatează Gazeta Wyborcza. 'În urmă cu două luni, pe 11 decembrie 2007, adică înaintea intrării Poloniei în zona Schengen, grănicerii de la frontiera Chyżne au oprit un transport privat care conţinea aceste două blindate. Un locuitor de 28 de ani din Orawa, oraş din apropierea graniţei, a încercat să le introducă în Polonia', a informat mr. Marek Jarosiński, purtătorul de cuvânt al comandantului Poliţiei de Frontieră Karpackie. Marfa neobişnuită a fost adusă atunci într-un TIR. Era vorba despre blindate de producţie cehoslovacă, tipul Praga V3S, dotate cu două ţevi de tun antiaeriene de calibrul 30 mm, provenite din vânzarea legală a echipamentului retras din armata slovacă. Grănicerii au întors atunci transportul în Slovacia. Conform prevederilor în vigoare, cumpărarea, transportul şi deţinerea acestui gen de echipament militar sunt posibile cu condiţia 'scoaterii permanente din exploatare a elementelor de armament', prin urmare armamentul trebuie deteriorat în asemenea măsură, încât să nu se poată trage cu el, chiar şi după o eventuală reparaţie. Cu toate acestea, ţinând cont că după intrarea Poloniei şi Slovaciei în zona Schengen transportul mărfurilor nu mai este controlat la frontiere, persoana din Slovacia a decis să profite de această facilitate. A luat legătura cu nişte colecţionari de echipament militar din nordul Poloniei, i-a invitat în Slovacia şi acolo, la faţa locului, le-a vândut cele două blindate la preţul de 20. 000 de zloţi (5.555 euro) fiecare. Noii posesori trebuiau să introducă maşinile în Polonia.

 

Noii proprietari - un locuitor din Chełmno, voievodatul Kujawsko-Pomorskie, în vârstă de 39 de ani, şi altul de 53 de ani din apropierea oraşului Olsztyn, voievodatul Warmińsko-Mazurskie, le-au adus cu camioanele şi le-au amplasat în propriile curţi. 'Înţelegem pasiunea colecţionarilor care îi determină să cumpere jucării atât de scumpe şi periculoase şi presupunem că proprietarii nu intenţionează să folosească echipamentul în scop infracţional, dar chiar şi nişte arme mortale depozitate cu grijă pot ajunge în mâini nepricepute, de pildă în urma unui furt. De aceea a fost necesară confiscarea imediată de către Poliţia de Frontieră a elementelor din armamentul blindatelor', spune Jarosiński.

În cazul colecţionarilor s-a iniţiat o procedură privind posesia ilegală de arme, iar intermediarul tranzacţiei va răspunde pentru complicitate la infracţiune. Ei pot primi pedepse de până la 8 ani de privare de libertate.

×
Subiecte în articol: magazin două