x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Avionul invizibil

Avionul invizibil

28 Oct 2005   •   00:00
Avionul invizibil
STIINTA
Rusia sustine ca a dezvoltat un avion invizibil mai eficient si mai putin costisitor decat modelele americane

Industria aeronautica rusa a dezvoltat si va produce, in curand, un avion invizibil ce se va deosebi radical de modelele americane, scrie ziarul Novie Izvestia, citat de Agentia Rusia la zi. Potrivit sursei citate, versiunea rusa foloseste ecrane cu plasma pentru a absorbi si dispersa undele radar.

ECRANE. Anatoli Koroteiev, seful centrului de cercetare Keddis, a declarat ca tehnologia "ecranelor de plasma" poate fi folosita pe orice vehicul, de la automobile la avioane. Totusi, ea este mai eficienta la altitudini mari si de aceea este folosita de fortele aeriene. Koroteiev a mai declarat ca noua tehnologie foloseste un principiu diferit decat cel folosit de avioanele invizibile americane F-117 si B-2. In loc de a reflecta undele radar, tehnologia rusa le disperseaza complet folosind un ecran de plasma, creat de un generator mobil, care este usor si de dimensiuni mici. Dispozitivul emite o raza puternica de electroni care ionizeaza aerul din jurul aeronavei, creand un nor de plasma. Seful centrului de cercetare a mai declarat ca, initial, generatorul intrerupea functionarea sistemelor electronice de la bord si oprea comunicarea radio, dar problemele au fost rezolvate si deja s-a trecut de faza testelor guvernamentale.

Tehnologie transferabila


Oficialul rus a adaugat ca tehnologia poate fi folosita pe orice model de aeronava, chiar si pe cele vechi, ceea ce presupune economisirea multor bani. In plus, specialistul a precizat ca avioanele rusesti vor fi superioare celor americane in ceea ce priveste capacitatea de lupta si de zbor, deoarece nu este necesara "alterarea" formei aeronavei. Acest lucru ar insemna ca pana si deja demodatele MIG-uri 23 ar putea, dotate cu astfel de aparate cu plasma, sa devina superioare aparatelor americane folosind factorul surpriza.

STIRI

Cassini a survolat Dione


Naveta Cassini a survolat de aproape luna Dione din sistemul de sateliti al gigantului gazos Saturn transmitand spre Pamant imagini ale unei lumi stravechi, inghetate si unde exista urme de activitate tectonica provocata de influenta pe care imensul camp gravitational al planetei il are asupra satelitului. Sonda spatiala Cassini a trecut la numai 500 de kilometri de Dione.

Stele masive


Mai multe zeci de stele masive au fost descoperite, spre marea surpriza a astronomilor, in apropierea enormei gauri negre care se afla in centrul Caii Lactee. Aceste stele se afla la mai putin de un an-lumina (9.460 de miliarde de km) de centrul principalei gauri negre din galaxia noastra. Or, astrofizicienii estimeaza ca nimic nu poate scapa enormei forte gravitationale a unei gauri negre, un fel de sifon cosmic care inghite tot ce se afla in apropiere si de care nimic nu poate scapa, nici chiar lumina. Cu toate acestea, se pare ca aceste stele sunt suficient de departe pentru a fi mentinute pe orbita in jurul gaurii negre precum planetele din jurul Soarelui, a adaugat Nayakshin, de la Universitatea Leicester din Marea Britanie.

×