x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Bacteria din capetele de duş

Bacteria din capetele de duş

de Irina Cristea    |    15 Sep 2009   •   00:00

O echipă de oameni de ştiinţă din SUA a ajuns la o concluzie ce va fi foarte pe placul persoanelor certate cu apa şi săpunul: duşurile frecvente ne pot îmbolnăvi de plămâni.

Pericolul se ascunde chiar pe bateriile sau capetele de duş, sub forma unei bacterii care atacă plămânii, potrivit BBC. Mycobacterium avium este numele periculoasei "vietăţi", iar specialiştii americani de la Academia naţională de Ştiinţe spun că prima şi cea mai sigură metodă de a o evita este să rărim îmbăierea.

Autorii studiului spun că descoperirea făcută de ei ar explica sporirea numărului de cazuri de infecţii pulmonare din ultimii ani, perioadă în care tot mai multe persoane preferă duşul în defavoarea căzii de baie. Picături din jetul de apa care ţâşneşte din duş sunt populate din abundenţă cu neprietenoasa bacterie şi, odată inhalate, Mycobacterium avium ajunge la plămâni.

Oamenii de ştiinţă dau însă asigurări că nu toată lumea este expusă în mod egal acestui pericol. Bacteria are şanse reduse în faţa adulţilor sănătoşi, dar îi poate afecta pe cei cu sistemul imunitar slăbit, persoanele în vârstă sau femeile însărcinate. Simptomele infectării cu Mycobacterium avium sunt: stare de oboseală, tuse uscată, insuficienţă respiratorie, slăbiciune.

Cercetătorii au studiat şi analizat 50 de capete de duş din nouă oraşe aflate în cinci state americane. A reieşit că pe 30% dintre acestea vieţuia bacteria, îndeosebi pe cele din plastic.

×