x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Barack Obama, Hu Jintao şi Vladimir Putin - cei mai influenţi oameni ai planetei!

Barack Obama, Hu Jintao şi Vladimir Putin - cei mai influenţi oameni ai planetei!

de Ovidiu Ciutescu    |    12 Noi 2009   •   00:00
Barack Obama, Hu Jintao şi Vladimir Putin - cei mai influenţi oameni ai planetei!

Forbes a dat publicităţii un top al celor mai influenţi oameni ai planetei. "Podiumul" este ocupat de liderul SUA, Barack Obama. Acesta este urmat, la mică distanţă, de doi lideri cu caracter comunist şi dictatorial: preşedintele Chinei - Hu Jintao şi premierul Rusiei - Vladimir Putin! Topul celebrei reviste cuprinde şi nume controversate, precum al miliardarului mexican (nr. capul cartelului drogurilor, Sinaloa) Joaquin "El Chapo" Guzman!



În topul primelor cinci personalităţi infuente ale lumii îi mai găsim pe Ben Bernanke - şeful Rezervelor Federale (locul patru) şi pe fondatorii Google, Sergey Brin şi Larry Page. "Top 10" este închis de miliardarul Bill Gates, fondatorul imperiului Microsoft.

Un mare paradox îl oferă poziţia a 42-a, ocupată de viceprim-ministrul Rusiei, Igor Sechin. El vine, în această parte secundă a topului, înaintea şefului statului său!  Chiar dacă locul ocupat de şeful celei de-a doua puteri a lumii pare să surprindă, Dmitri Medvedev este mai bine poziţionat decât orice al şef de stat din Europa. În apropierea sa se află doar Nicolas Sarkozy - preşedintele Franţei. Un mare lipici la populaţie îl au, se pare, premierii. Astfel,  Silvio Berlusconi ocupă locul al 12-lea, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, vine pe poziţia a 15-a, iar prim-ministrul britanic Gordon Brown pe locul 29.

Topul Forbes mai aduce în atenţie şi alte personalităţi marcante, precum boss-ul Apple, Steve Jobs (locul 57), preşedintele FIFA - Joseph Blatter (locul 53), magnatul mass-media Rupert Murdoch (locul 7) sau cel mai bogat om din lume - Warren Buffett (locul 14).

Clasamentul devine controversat atunci când găsim în el personalităţi care sunt sau pot fi uşor asociate cu crima organizată. Astfel, capul reţelei teroriste Al-Qaeda, Osama bin Laden, ocupă o onorantă poziţie 37, liderul nord-coreean Kim Jong Il a urcat pe locul 24, iar lordul drogurilor din Mexic, Joaquin "El Chapo" Guzman, ocupă poziţia 41.

Topul realizat de Forbes a avut la bază mai mulţi parametri luaţi în calcul. În principal a contat numărul de persoane care sunt supuse influenţei unui anumit lider sau om de afaceri precum şi capacitatea candidatului de a "modela" diferite sfere sociale. De exemplu, Silvio Berlusconi s-a clasat pe onorantul loc 12 fiind "ajutat" de faptul că "este patronul unui imperiu mass-media, este proprietarul clubului de fotbal AC Milan, dar şi premier al Italiei!" De asemenea, un important criteriu l-a constituit puterea politică pe care o exercită asupra maselor un lider. Un astfel de candidat, în opinia Forbes, este Vladimir Putin: "Puterea sa politică este atât de mare încât îşi permite să trimită oligarhi în închisoare atunci când nu i se supun, dispune de acţiuni militare în ţările vecine atunci când consideră că este cazul şi, uneori, închide robinetul cu gaz către Europa"!

×
Subiecte în articol: magazin