x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Biscuiţi din cenuşa revoluţionarului rus Lev Troţki

Biscuiţi din cenuşa revoluţionarului rus Lev Troţki

27 Apr 2009   •   00:00

O grupare a anarhiştrilor din Rusia susţine că a pătruns în cavoul din Mexico City al revoluţionarului rus Lev Troţki, fondatorul Armatei Roşii, a sustras urna cu cenuşă, din care ulterior a făcut biscuiţi pe care i-a trimis unor ziarişti, organizaţii troţkiste şi altor grupări anarhiste de pe mapamond, relatează agenţia Novâi Reghion, citată de Agerpres.

Biscuiţii au fost însoţiţi de un mesaj în care se explica esenţa celor întâmplate. Activiştii grupării, al cărei nume nu se dezvăluie, susţin în scrisoare că în acest fel au dorit să 'extindă câmpul de luptă, incluzând şi personalităţi din trecut, care ţin şi astăzi ostatică' mişcarea anarhistă.

'Cei care au primit biscuiţii din cenuşa lui Troţki au de ales între a-şi mânca duşmanul considerând, ca în vremurile de odinioară, că-i absorb puterile, şi a se înfrupta din sângele şi trupul lui ca într-un ritual de împărtăşanie sau un gest de admiraţie. În orice caz, rezultatul este unul - rahat!' - se afirmă în mesajul grupării care susţine că a vandalizat cavoul lui Troţki.

Pentru a demonstra că nu este vorba de o glumă, aceasta a postat pe mai multe site-uri Internet anarhiste imagini cu vandalizarea mormântului fostului revoluţionar, ucis în 1940 de un agent sovietic la ordinul personal al lui Stalin, care îl considera inamicul său nr.1.

Acţiunea a provocat reacţii contradictorii în cercurile anarhiste, unii considerând cele întâmplate drept o reglare istorică de conturi cu Troţki, care nu-i agrea pe anarhişti, alţii însă sunt de părere că prin acest gest macabru s-a dat o lovitură puternică în imaginea mişcării anarhiste.

Directorul Institutului pentru problemele globalizării de la Moscova, Boris Kagarliţki, unul din liderii marcanţi ai 'mişcării de stânga' din Rusia, consideră întreaga poveste o fabulaţie. 'Nu pot comenta nimic la modul serios. Cred că nimeni nu a vandalizat cavoul lui Troţki şi nimeni nu a făcut vreun biscuit din cenuşa sa. Personal eu nu am primit asemenea biscuiţi şi, în genere, nu dau doi bani pe toată această fabulaţie', a declarat el pentru Novâi Reghion.

Revoluţionar bolşevic Lev Troţki, un intelectual marxist de marcă, a fost dat afară în 1920 din Partidul Comunist şi expulzat din URSS. A fost asasinat în cele din urmă în Mexic, unde îşi găsise adăpost după îndelungi peregrinări, iar ideilea sale stau la baza teoriei cunoscute ca troţkism. (V.A.)

×
Subiecte în articol: lumea trotki tro