x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Bizarerii medicale

Bizarerii medicale

de Adriana V. Paduraru    |    24 Mar 2006   •   00:00
Bizarerii medicale

Pe unul dintre rafturi se afla un urias smoc de par, gasit in stomacul unei fetite de 12 ani, care, din cauza unei boli psihice, obisnuia sa isi roada parul...

MAGAZIN
Pe unul dintre rafturi se afla un urias smoc de par, gasit in stomacul unei fetite de 12 ani, care, din cauza unei boli psihice, obisnuia sa isi roada parul... Intr-un vas din apropiere pluteste piciorul unui tanar care s-a dezvoltat exagerat din cauza unei boli rare, elefantiazis. Nu este vorba nicidecum despre un "carnaval" al monstruozitatilor. Obiectele mentionate mai sus fac parte din bizareriile medicale colectate de Muzeul National al Sanatatii si Medicinii din Statele Unite. Institutia este dedicata istoriei si practicii medicale, asa cum a fost ea de-a lungul secolelor.

POPULARITATE. Unul dintre cele mai populare obiecte expuse apartine unui general de armata, Daniel E. Sickles, care a luptat la Gettysburg, in timpul razboiului civil din SUA. Piciorul sau drept a fost mutilat intr-o lupta in anul 1863 de o ghiulea a Confederatiei. Rana a fost deosebit de grava, fapt pentru care medicii i l-au amputat de deasupra genunchiului. Generalul n-a vrut ca o parte de-a sa sa putrezeasca in pamant, asa ca s-a decis sa-l trimita muzeului, intr-un cosciug in miniatura, alaturi de un bilet pe care scria: "Complimente din partea generalului D.E.S.". Sickles si-a revenit de pe urma ranii, iar cu prilejul "aniversarii" amputarii chiar si-a "vizitat" propriul picior.

"SUVENIRURI" DE PRESEDINTE. La doar cativa pasi sunt expuse glontul care l-a ucis pe presedintele Lincoln, la Ford’s Theatre, alaturi de fragmente osoase, par prelevat din scalpul acestuia, precum si camasa patata de sange ce a apartinut unuia dintre doctorii care au asistat la autopsie.

De asemenea, printre obiectele expuse se mai gasesc fetusi deformati, precum si un schelet stand intr-un balansoar, al carui proprietar a suferit de o artrita care a fost atat de severa, incat toate oasele sale s-au contopit, transformandu-se intr-o adevarata curiozitate. Din aceasta colectie macabra nu puteau lipsi scheletul lui Able, prima maimuta care a zburat in spatiu, maduva spinarii lui John Wilkes Booth, asasinul lui Lincoln, dar si pietrele de la rinichi ale fostului presedinte Dwight Eisenhower. Un alt "suvenir" celebru este vertebra lui James Garfield, un alt sef de stat american care a murit asasinat in anul 1881. Si nu in ultimul rand aici se gasesc oasele si creierul avocatului nebun care l-a impuscat, Charles Julius Guiteau. Aproximativ 60.000 de persoane viziteaza muzeul in fiecare an, majoritatea acestora fiind scolari, soldati, medici si istorici.

"CEREBROTECA" DIN LIMA
La Lima (Peru) si-a deschis portile un muzeu in care sunt expuse aproximativ 3.000 de creiere, unele conservate chiar din 1942. O sala a "cerebrotecii" impresioneaza in mod special vizitatorul: acolo sunt regrupate 300 de creiere ale victimelor cancerelor, infarctelor, hemoragiilor, precum si fetusi de ciclopi sau hidrocefali. Diana Rivas, directoarea muzeului, un neurolog aparent fragil, insa profesionist, realizeaza 100 de autopsii pe an si evalueaza creierele pentru a decide daca merita expuse. Muzeul mai are si creierul unui pacient victima a bolii Creutzfeld Jacob, cunoscuta ca boala vacii nebune.
×