x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Budapesta - Membri grupului paramilitar Magyar Garda au depus jurământul

Budapesta - Membri grupului paramilitar Magyar Garda au depus jurământul

26 Oct 2008   •   00:00

Patru sute de noi membri ai grupării paramilitare ungare Magyar Garda, înfiinţată de partidul radical Jobbik, au depus jurământul în cursul unei ceremonii organizate sâmbătă în centrul Budapestei, informează MTI.



Membrii Magyar Garda, îmbrăcaţi în uniforme de culoare neagră şi având insigne asemănătoare cu simbolurile naziste, au organizat a patra ceremonie naţională în Piaţa Eroilor din Budapesta.

În cursul mitingului au rostit discursuri controversatul pastor calvin Lorant Hegedus şi fostul ministru al Apărării Lajos Fur. La ceremonii a fost prezentă şi deputata Maria Wittner, membră a partidului de opoziţie Fidesz.

Gruparea paramilitară a organizat în ultimele luni mai multe marşuri împotriva etnicilor romi din Ungaria.

Partidul Jobbik (extremă-dreapta) a înfiinţat Magyar Garda (Garda Ungară) în iunie 2007, catalogând-o drept o "organizaţie culturală" care are rolul de "pregătire a tinerilor, fizic şi spiritual, pentru situaţii extraordinare".

Activitatea grupării a fost criticată vehement atât în Ungaria, cât şi în alte ţări, de partide politice, organizaţii neguvernamentale şi reprezentanţi ai minorităţilor.

O acţiune judiciară de desfiinţare a Magyar Garda a fost lansată în martie 2008, următoarele audieri fiind programate la jumătatea lunii decembrie.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea magyar