Cercetătorii care au utilizat celule suşă embrionare clonate pentru a trata cobai cu maladia Parkinson spun că acestea sunt mai eficiente decât celelalte tipuri de celulă suşă, informează un studiu publicat în Nature Medicine şi preluat de Reuters.
Cercetătorii care au utilizat celule suşă embrionare clonate pentru a trata cobai cu maladia Parkinson spun că acestea sunt mai eficiente decât celelalte tipuri de celulă suşă, informează un studiu publicat în Nature Medicine şi preluat de Reuters. Cercetătorii au încercat să demonstreze că este posibilă obţinerea de celule suşă embrionare utilizând tehnologia de clonare. Aceste celule suşă clonate au stat apoi la baza unui tratament personalizat împotriva maladiei Parkinson. Însă specialiştii au descoperit că celulele suşă clonate prelevate de la cobaiul tratat sunt mai eficiente decât celulele clonate prelevate de la alţi şoareci. "Am demonstrat ceea ce bănuiam de multă vreme - celulele suşă cu acelaşi patrimoniu genetic ca al pacientului funcţionează mai bine", a spus Viviane Tabar de la Memorial Sloan-Kettering Institute din New York, autor al acestui studiu. Când se realizează un transplant non-autolog, atunci în organism apare o inflamaţie mai mare. Transplant autolog înseamnă implantarea unui material compus din sau bazat pe ţesuturile proprii ale unui pacient, în acest caz tendinţa de a respinge transplantul fiind aproape nulă. Celulele suşă au un potenţial enorm de vindecare a maladiilor, pentru că se pot transforma în orice tip de celule din organism, putând, deci, înlocui celulele afectate sau distruse şi reconstitui ţesuturi sau organe. Celule suşă pot fi obţinute prin prelevarea din embrioni sau prin alte diverse tehnici, precum reprogramarea unei ovocite sau a celulelor obişnuite din piele pentru a le transforma în celule suşă pluripotente, capabile, ca şi celulele suşă embrionare, să se transforme în orice tip de ţesut din organism. O altă tehnică, anunţată recent, constă în prelevarea unei celule de embrion uman fără a-l distruge, de la care se pot, în principiu, cultiva alte celule embrionare.
Celulele suşă pot sta la baza unor tratamente împotriva unor maladii cronice sau incurabile, precum cancerul, diabetul, Alzheimer şi Parkinson. Parkinson este una dintre maladiile pentru care în prezent nu există tratament şi care constă în distrugerea unor celule din creier. Unii bolnavi sunt trataţi cu celule transplantate prelevate de la cadavre sau de la fetuşi avortaţi. Pentru a obţine celule suşă clonate, cercetătorii au prelevat celule obişnuite din cozile cobailor, au transferat nucleul lor în ovule de cobai fără material genetic şi au obţinut clone ale şoarecilor bolnavi de Parkinson. Procesul se numeşte transfer nuclear celular somatic sau "clonare terapeutică". Cercetătorii au prelevat apoi celule din embrionii clone, pe care le-au cultivat pentru a se transforma în celule cerebrale dopaminergice, tipul de celule distruse în maladia Parkinson. Ulterior celulele cerebrale clonate au fost transplantate în creierul cobailor. Cobaii cărora li s-au administrat în creier celule prelevate de la alţi şoareci au avut o stare a sănătăţii mai proastă decât cei cărora li s-au implantat celule proprii. Tabar a menţionat că este pentru prima dată când se testează această tehnică. Cercetătorii au anunţat că vor testa în curând şi transplantul de celule suşă pluripotente, obţinute orin reprogramarea ovocitelor. Acestea ar putea elimina problemele de etică atât de mult discutate.