x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Ciorapii trebuie purtaţi după reguli matematice

Ciorapii trebuie purtaţi după reguli matematice

06 Oct 2015   •   19:03
Ciorapii trebuie purtaţi după reguli matematice

Matematicianul James Hind, cercetător la Nottingham Trent University, a elaborat o formulă matematică care să ajute femeile să îşi aleagă ciorapii în funcţie de vreme. Calculul este realizat cu ajutorul unui document Excel, relatează marţi 7sur7.be.

"Totul a început când BBC Radio Nottinghamshire m-a întrebat dacă îi pot ajuta pe ascultători printr-o ecuaţie să se îmbrace dimineaţa", a spus James Hind în Daily Mail. Matematicianul a elaborat o formulă care arată ce tip de ciorapi trebuie selectat în funcţie de vreme. Dacă vara sau iarna sarcina nu este grea, situaţia este cu totul alta la schimbarea anotimpurilor.

Matematicianul i-a cerut soţiei să îl ajute în demersul său. Hind a fost atent la condiţiile meteorologice şi la modelele de ciorapi purtaţi de soţie, a trecut datele într-un grafic şi a elaborat o ecuaţie, luând în considerare, printre altele, temperatura şi viteza vântului pentru a evalua numărul de DEN ("deniers" în engleză). Din punct de vedere tehnic, DEN reprezintă grosimea firului din care este ţesut ciorapul. In general, cu cât valoarea DEN este mai mică, cu atât ciorapii sunt mai transparenţi, mai delicaţi, dar şi mai fragili. Este o unitate de greutate (1 DEN înseamnă că 9000 metri din firul respectiv cântăresc un gram), 10 DEN corespunzând unui ciorap foarte fin şi transparent, iar 100 DEN unui ciorap gros şi opac. "Indiferent că este foarte frig sau foarte cald, ecuaţia funcţionează", afirmă James Hind.

Un document Excel este disponibil pe site-ul Nottingham Trent University, fiind suficientă introducerea temperaturii pentru a obţine un rezultat imediat, încheie 7sur7.be.

×