x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun CNSAS a dat verdict de necolaborare cu poliţia politică pentru PF Daniel

CNSAS a dat verdict de necolaborare cu poliţia politică pentru PF Daniel

de Jurnalul National    |    16 Oct 2007   •   00:00

Mircea Dinescu, membru ,in Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a anunţat că a fost dat verdict de necolaborare cu poliţia politică pentru Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romăne, PF Daniel.

Mircea Dinescu, membru ,in Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, a anunţat că a fost dat verdict de necolaborare cu poliţia politică pentru Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romăne, PF Daniel.

Mircea Dinescu a precizat insa că, din moment ce numele Patriarhului a fost găsit pe o listă cu titulari de dosare arse in zilele revoluţiei din 1989, acest lucru va fi menţionat textual in decizia pe care PF Daniel o va primi de la CNSAS.

Dinescu a precizat că Patriarhul Daniel nu a transmis Colegiului nicio informaţie referitoare la dosarul ars, el nefiind prezent nici la audieri şi netrimiţănd vreun punct de vedere oficial Colegiului in legătură cu acest lucru.

O decizie similară celei luate in cazul Patriarhului a fost luată de Colegiu şi in ceea ce il priveşte pe conducătorul Bisericii Romano-Catolice din Romănia, Arhiepiscopul Ioan Robu. Âşi numele acestuia apare pe lista de dosare distruse de SIE in 23 decembrie 1989.

Pe lăngă dosarul Patriarhului Daniel şi cel al Arhiepiscopului Ioan Robu, Colegiul CNSAS a mai analizat, in şedinţa de marţi, şi cazul Episcopului de Argeş, Calinic Argatu. Acesta a primit o colaborare cu poliţia politică comunistă pe care, potrivit lui Dinescu, are dreptul să o conteste.

In afară de aceştia, alţi 23 de ierarhi, mai mult sau mai puţin cunoscuţi, au primit in şedinţa de marţi decizii de necolaborare cu poliţia politică, fie pentru că numele lor nu se găseau sub nicio formă in arhiva pe care Colegiul o are la dispoziţie, fie pentru că se aflau in aceeaşi situaţie cu Patriarhul Daniel şi Arhiepiscopul Robu, in sensul că numele lor apar pe o listă de titulari de dosare distruse, insă in afară de aceasta nu există nicio altă menţiune in legătură cu ei.

Dinescu a mai declarat că unele dintre cazurile preoţilor care au avut nume conspirative vor fi dezbătute in şedinţele viitoare ale Colegiului, in privinţa lor nefiind luată nicio decizie. "Fie nu s-a discutat despre aceştia, nu au fost pe ordinea de zi, fie s-a supus la vot insă nu a fost intrunit numărul de voturi necesar pentru a fi luată o decizie, din cauza abţinerilor. Urmează deci să mai avem cazuri de inalţi ierarhi pe ordinea de zi a CNSAS", a adăugat Dinescu.
Â

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin