x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Comandament de război sub Feleac

Comandament de război sub Feleac

de Horatiu Sima    |    30 Noi 2007   •   00:00

Avertizate de un posibil conflict major intre suporteri, autorităţile locale suflă şi in iaurt, incercănd să tempereze intenţiile belicoase ale spectatorilor violenţi. Suporterii clujeni vor fi urmăriţi de profesionişti de la plecarea de acasă şi pănă vor ajunge la stadion



Avertizate de un posibil conflict major intre suporteri, autorităţile locale suflă şi in iaurt, incercănd să tempereze intenţiile belicoase ale spectatorilor violenţi

Partida de sub Feleac de duminică, dintre CFR Cluj, actualul lider al campionatului, şi Universitatea este considerată de toată lumea una de risc maxim, similar meciului de săptămăna trecută dintre Steaua şi Dinamo, derulat in Ghecea. Orgoliile suporterilor şepcilor roşii au făcut numeroase vicime de-alungul timpului, de fiecare dată, ceferiştii ieşind şifonaţi din confruntări.


BĂTAIA. Cel mai elocvent exemplu il constituie confruntarea de acum 2 ani din faţa stadionului Ion Moina. Atunci, cazaţi la Hotelul Stadion, care se află in faţa terenului de joc, fotbaliştii lui CFR Cluj au fost fugăriţi şi bătuţi de suporterii de la Universitatea Cluj in timp ce plecau de la stadion. Au fost alergaţi pe holurile hotelului, unde aceştia se refugiaseră, autocarul a fost avariat, cel mai mult avind de suferit atacantul Adrian Anca. A fost necesară intervenţia trupelor de jandarmi, in regim de urgenţă, pentru ai salva pe jucători.


BLOCAJ.
Aflat in plin trafic prin oraş, ceferistul Ciprian Dancia, component al echipei de tineret a Romăniei, antrenată de Emil Săndoi, a fost blocat de două maşini pline cu suporteri ai rivalei. Aceştia l-au lovit pe jucător, care a reuşit, in cele din urmă să se salveze fără a primi o corecţie mai severă. Atacantul portughez Tony a văzut şi el ce inseamnă furia suporterilor şepcilor roşii după ce a fost ameninţat cu bătaia. De atunci elevii lui Ioan Andone sunt mereu in pericol.


CAFTUL. Cea mai cruntă soartă a avut-o un suporter al ceferiştilor prin vară. Atunci, la un restaurant de cartier, membrii galeriei actualului lider al campionatului aniversau implinirea unui an de funcţionare a grupului de suporteri. Pe la 3 dimineaţa, atunci cind cheful lor s-a spart, unul dintre suporteri a fost atacat şi bătut infiorător de vreo 10, 15 adversari, el căzănd inconştient pe caldarăm. A fost nevoie de intervenţia mascaţilor pentru a limita proporţiile dezastrului pe care fanii infierbăntaţi il făceau in restaurantul unde a fost ţinut banchetul.


RECIDIVA. Avănd in vedere aceste antecedente, dar şi ameninţările venite de o parte sau alta, autorităţile locale au intrat in alertă maximă. In unele cercuri chiar se vorbeşte de faptul că membrii galeriei şepcilor roşii au pus la cale, urmănd exemplul suporterilor dinamovişti in Ghencea, acum căţiva ani, să incendieze peluza. In aceste condiţii , sentimental de teamă a pus lumea in alertă, preşedintele ceferiştilor clujeni şi nu numai indemnănd la calm şi raţiune. Primul lucru pe care l-a făcut, a fost acela de a mări preţul biletelor pentru oaspeţi. Prefectul de Cluj, Călin Platon, s-a arătat "dezamăgit" de faptul că CFR a văndut suporterilor Universităţii bilete pentru meciul de duminică seara la preţuri de două ori mai mari decăt cele practicate pentru suporterii echipei feroviare. "Am făcut un apel către reprezentanţii celor două echipe, să işi dea măna in faţa galeriilor şi să transmită un mesaj de respect. Rămăne de văzut…", a mai spus Platon.


Antrenament cu public pe "Moina"

REPETIŢIE. Iniţial, datorită faptului că la Cluj terenul de joc este acoperit cu zăpadă, componenţii lotului lui Gigi Mulţescu au vrut să se pregătească la Mogoşoaia, in nocturnă. Planul le-a fost dejucat de TAROM, care nu le-a rezervat decăt 15 bilete, in loc de 30. In aceste condiţii, antrenamentul de joi a fost unul cu public, aproximativ 300 de suporteri ai echipei intrănd in tribune pentru a-i incuraja pe jucători .Suporterii nu au uitat nici lozincile la adresa echipei adverse. "Avem sufletul curat/ Nu ca CFR spurcat", "Ole, ola, duminica batem frana", au căntat ei. Antrenamentul s-a desfăşurat pe un strat destul de mare de zapadă.


INTĂLNIRE. La sediul Prefecturii Cluj-Napoca a avut loc o şedinţă a Comisiei pentru combaterea violenţei in sport. Pe lănga membri Comisiei, conduşi de prefectul Călin Platon, au participat din partea clubului "U" Cluj o delegaţie condusă de Adrian Bogdan, secretar general al clubului, iar din partea CFR Cluj o delegaţie condusă de Alexandru Matei. Au mai participat membri ai celor doua galerii, membri din conducerea Comandamentului Jandarmeriei, Poliţiei şi Pompierilor, dar şi Patriţiu Abrudan ,vicepresedinte al FRF si presedinte al AJF, precum si reprezentanţi ai mass-media.


SUPRAVEGHERE. Prefectul Călin Platon a analizat planurile de organizare ale celor două cluburi pentru jocul de duminică, reamintind faptul că "ambiţiile trebuie manifestate in teren şi nu in afara lui". De asemenea a solicitat celor două cluburi să-şi exprime doleanţele pentru eventuala suplimentare a măsurilor de securitate. Alexandru Matei a precizat că CFR Cluj a luat toate masurile necesare pentru a asigura siguranţa acestui joc, inclusiv prin instalarea unui sistem de supraveghere a tribunelor, sistem compus din 32 de camere video. Cu toate acestea a solicitat suplimentarea numărului de jandarmi prezenţi la joc.


TEAMĂ.Cynthia Curt, subprefectul de Cluj, conduce, incepănd din această săptămănă, Comisia pentru combaterea violenţei in sport. Ea a preluat această funcţie de la prefectul Călin Platon, care a renunţat după ce a fost avansat in postul de prefect. Călin Platon, care a prezidat şedinţă la care au participat şi reprezentanţi ai cluburilor "U" Cluj şi CFR, căt şi lideri ai galeriilor, s-a arătat ingrijorat datorită informaţiilor pe care le-ar deţine despre "elemente" ale suporterilor celor două echipe de fotbal, care ar intenţiona - potrivit prefectului - să creeze "panică" la meciul de duminică seara din Gruia. "Am făcut un apel la comportament civilizat. Clubul gazdă ar trebui să ia toate măsurile necesare asigurării ordinii, iar oaspeţii să işi gestioneze corect manifestările suporterilor", a declarat prefectul Călin Platon.


TOLERANŢĂ ZERO.Conducerea Comandamentelor de Jandarmi, Poliţie şi Pompieri a precizat că nu va exista nici o toleranţă pentru suporterii care vor incerca să introducă pe stadion elemente pirotehnice sau obiecte contondente. Toţi liderii celor două galerii vor fi monitorizaţi incă de la plecarea de la casele lor, de către ofiţeri "in civil", care sunt instruiţi să-i supravegheze şi să intervină doar in cazuri extreme.Vor fi monitorizate şi locaţiile de intălnire ale celor două galerii, precum şi traseele de deplasare ale acestora. Mircea Cenean, liderul galeriei lui "U" Cluj, a cerut o temperare a reacţiilor jandarmilor in relaţia cu suporterii, mulţi dintre aceştia fiind nişte "copii.

×
Subiecte în articol: magazin două cluj călin platon