x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Criză / Profesorii Universităţii din Piteşti, la un pas de grevă

Criză / Profesorii Universităţii din Piteşti, la un pas de grevă

de Elena Diaconescu    |    20 Sep 2007   •   00:00
Criză / Profesorii Universităţii din Piteşti, la un pas de grevă

La Universitatea de stat din Piteşti, tensiunile dintre Sindicat şi Rectorat au atins cote explozive. De mai bine de doi ani, Sindicatul Liber al Universităţii din Piteşti solicită rectoratului un contract colectiv de muncă, insă, pănă in prezent, cele două tabere nu au ajuns la nicio inţelegere.

La Universitatea de stat din Piteşti, tensiunile dintre Sindicat şi Rectorat au atins cote explozive. De mai bine de doi ani, Sindicatul Liber al Universităţii din Piteşti solicită rectoratului un contract colectiv de muncă, insă, pănă in prezent, cele două tabere nu au ajuns la nicio inţelegere. Sindicaliştii spun că rectorul Gheorghe Secară nu doreşte incheierea unui astfel de contract de muncă, care prevede, printre altele, majorarea salariilor cu aproximativ 50%, iar un preparator universitar să obţină un salariu de 880 lei. Astfel, profesorii se află la un pas de a declanşa greva.

NEMULŢUMIRI. Sindicatul Liber al Universităţii din Piteşti, infiinţat din 2005, nu a reuşit pănă la acest moment să incheie pentru cei aproximativ 300 de cadre didactice şi nedidactice un contract colectiv de muncă. Liderul sindicatului, Valeriana Chiran, spune că numeroasele intălniri avute cu rectorul Gheorghe Secară, s-au finalizat doar prin nişte amănări. Mai mult decăt atăt, intălnirea care trebuia să aibă loc pe 17 septembrie, s-a amănat, deoarece, Secară le-a spus sindicaliştilor că trebuie să participe la un inceput de an şcolar. „Rectorul Secară nu doreşte să incheie un contract colectiv de muncă, tergiversează lucrurile, poate poate vom renunţa la idee", a precizat Valeriana Chiran. Precizăm că un lector doctor cu 10 ani vechime primeşte un salariu de 1.000 - 1.100 lei, iar un conferenţiar sau profesor poate primi pănă la 12.000 lei.

PROTEST. Deoarece nemulţumirile cadrelor universitare sunt destul de pregnante şi nu exclud posibilitatea unui protest. In acest sens, s-au făcut adrese către Inspectoratul Teritorial de Muncă, Direcţia Muncii şi chiar către Ministerul Educaţiei. „Nu ne dorim să ajungem la grevă, şi sperăm să ajungem la o inţelegere şi să incheiem acest contract colectiv de muncă, pentru care facem demersuri de doi ani", a declarat viceliderul Sindicatului Liber al Universităţii din Piteşti, Mircea Bărbuceanu.

„O NEINŢELEGERE". Contactat telefonic, rectorul Gheorghe Secară precizează că sindicatul s-a supărat din cauza unei neinţelegeri. „Trebuia ca pe 17 septembrie să particip la o deschidere de an şcolar, impreună cu alţi colegi. Le-am spus să mai aştepte două ore insă nu au dorit. Nu am nimic impotriva incheierii unui contract colectiv de muncă, insă trebuie discutate cu atenţie aspectele acestui contract", a declarat Secară, referindu-se şi la majorările salariale cerute de sindicalişti.

×