x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Din nou Grisham

Din nou Grisham

de Sebastian S. Eduard    |    12 Aug 2005   •   00:00
Din nou Grisham
CARTE
Autorul "Dosarului Pelican" vine in librarii cu ultimul sau roman, "Mediatorul"

Incepand din acest week-end in librariile din Romania isi face aparitia cel mai recent thriller juridic al lui John Grisham! Editura RAO continua seria best-seller-urilor semnate John Grisham cu romanul aparut in Statele Unite in februarie 2005, Mediatorul (The Broker).

Romanul, un suspans politic in binecunoscutul stil al lui John Grisham, prezinta din interior cele mai inalte cercuri ale puterii politice americane, ale serviciilor secrete si ale spionajului international.

INTRIGA. In ultimele ore ale mandatului sau, presedintele SUA este obligat de CIA sa-l gratieze pe Joel Backman, un influent avocat din Washington si odinioara un jucator extrem de puternic pe scena politicii americane, care fusese condamnat pentru incercarea de a vinde un sistem global de spionaj prin satelit ce ar fi putut inclina balanta puterilor mondiale. Dus in secret la Bologna, unde i se ofera o noua viata, Joel pare a fi in siguranta. Aceasta pina cand CIA da de stire israelienilor, rusilor, chinezilor si sauditilor despre locul in care acesta se ascunde.

Intrebarea ce se naste nu e daca Joel va supravietui - CIA nu pune in discutie aceasta optiune - , ci cine il va omori primul pe Backman.

FICTIUNE. "Scriu despre conflictele legate de lege si mai putin de sateliti si spionaj", recunoaste autorul. "Sunt mai inspaimantat de ultimele gadget-uri high-tech decat eram anul trecut - drept dovada cartile mele sunt scrise la un calculator ce foloseste un procesor vechi de 13 ani. In cartile mele totul este fictiune. Stiu foarte putine despre spioni, supraveghere electronica, telefoane prin satelit, microfoane si oamenii care le utilizeaza. Daca gasiti ceva in cartile mele care se apropie foarte bine de realitate, atunci este vorba, probabil, de o greseala."

BIBLIOGRAFIE
Grisham este unul dintre maestrii romanelor-thriller. "Omul care aduce ploaia", "Camera mortii", "Ultimul jurat", "Maestrul", "Juriul", "Clientul", "Mostenitorii", "Firma", "Dosarul Pelican", "Testamentul", "Partenerul" sunt numai cateva dintre succesele care au fost publicate si in Romania, la Editura Rao. In total, Grisham a scris 18 romane. Primul succes al lui John Grisham a venit in 1989, la publicarea romanului "A Time to Kill", insa notorietatea si-a asigurat-o doi ani mai tarziu, cu "Firma".

SEMNALE EDITORIALE

In puterea noptii

Editura Rao. Dupa "Soapte" si "Mr. Murder", maestrul suspansului Dean Koontz revine cu "In puterea noptii". Christopher Snow intelege noaptea ca nimeni altul. Boala sa genetica de piele il obliga sa duca o viata nocturna, departe de oameni si de lumina soarelui. Ritmul straniu al noptii il face pe Christopher sa se simta mai liber decat ceilalti... pana in noaptea cand e martorul unei serii de incidente ciudate, care il atrag intr-un mister pe care doar el il poate rezolva - daca va reusi sa-si depaseasca temerile.

Cei goi si cei morti

Editura Polirom. Publicat in 1948, romanul "Cei goi si cei morti" inregistreaza cu precizia si realismul unui reportaj lupta disperata a treisprezece soldati americani pe o insula din Pacific controlata de japonezi. Angajati in lupte corp la corp, soldatii trec printr-un adevarat infern. Urmarind transformarile pe care le sufera soldatii angrenati in conflict, Mailer ii caracterizeaza pe fiecare in parte prin flashback-uri menite sa le lumineze existentele anterioare. Norman Mailer a castigat de doua ori Premiul Pulitzer.

Povestea fara sfarsit

Editura Polirom. Cartea a fost tradusa in 36 de limbi si a cunoscut mai multe ecranizari. Mizand pe arhetipuri, dar proiectate in contemporan, cartea se inscrie in aceeasi reteta a succesului ca si seriile Harry Potter sau Stapanul inelelor. Fantasia este cel mai fascinant taram de basm din povestile pentru copii, cu lumini ratacitoare cat o minge, balauri-noroc imensi, dar usori si simpatici. Cand lumea povestilor e in pericol, atacata de refuzul oamenilor de a mai crede in basme, este nevoie de un erou.

Lotte la Weimar

Editura Rao. Cu ironia sa plina de rafinament, cu inegalabila sa maiestrie artistica, Thomas Mann imagineaza o posibila intalnire intre iubita din tinerete a lui Goethe, neuitata Lotte a lui Werther, si cel care, cincizeci de ani mai tarziu, devenise patriarhul literaturii germane. Cata emotie reprimata, cate sentimente contradictorii, ce jocuri subtile cu miturile unei epoci incap intre copertele acestei carti fermecatoare.
×
Subiecte în articol: grisham