x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Directore, trage maneta!

Directore, trage maneta!

de Anca Aldea    |    30 Sep 2009   •   00:00
Directore, trage maneta!
Sursa foto: /AFP/MEDIAFAX

Condamnaţii la moarte din Statele Unite sunt încurajaţi să nu părăsească lumea aceasta fără să spună o vorbă (sau mai multe)... de duh. Fiecare după posibilităţi. Autorităţile federale din Texas - statul american unde pedeapsa capitală este încă legală - au întocmit o listă mai puţin obişnuită cu ultimele cuvinte transmise acestei lumi înainte ca puşcăriaşii să fie executaţi.



"Fiecare prizonier este încurajat să susţină o ultimă declaraţie înainte de execuţie", scrie tabloidul britanic Daily Mail. Responsabilii de la închisoarea Huntsville din Texas au actualizat baza de date cu astfel de declaraţii - unele mai spirituale, altele de-a dreptul bizare - adunate pe parcursul a 27 de ani. Prima declaraţie înscrisă în catastif datează din 1982 şi îi aparţine lui Charlie Brooks, condamnat pentru crimă:

"Eu, la acest moment, nu mă tem deloc de ceea ce s-ar putea întâmpla cu acest trup. Mă tem de Allah, doar de Dumnezeu, care are acum singura putere să decidă dacă eu trebuie să trăiesc sau să mor". Ultimul deţinut executat la 22 septembrie 2009 a dat dovadă de mai mult umor. Înainte să i se administreze injecţia letală, în urmă cu o săptămână, Christopher Coleman, găsit vinovat pentru uciderea a trei persoane, a declarat: "Da, nu am parte de poc-poc (sentinţă executată prin împuşcare - n.r.). Vă iubesc pe toţi". "Directore, trage maneta!", a spus Stephen Moody, condamnat pentru jaf şi crimă şi executat la 16 septembrie anul acesta.

"Îmi pare rău pentru ce am făcut şi pentru toată durerea pe care am pricinuit-o. Iisus este Dumnezeul. Toată gloria pentru Dumnezeu." Acestea au fost ultimele cuvinte ale lui Terry Lee Hankins, un monstru care şi-a ucis tatăl, sora, soţia şi copiii adoptivi în vârstă de 12 şi, respectiv, 10 ani în 2000 şi 2001.

"ASTA E, ADIO!"
"Sunt nevinovat, nevinovat, nevinovat. Să fie clar: nu datorez nimic acestei societăţi! Continuaţi lupta pentru drepturile omului, ajutaţi-i pe cei nevinovaţi! (...) Sunt nevinovat şi ceva îngrozitor va avea loc în această seară. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi. Sunt pregătit." Declaraţia îi aparţine lui Willie Pondexter, un bărbat în vârstă de 35 de ani, a cărui sentinţă a fost executată în martie anul acesta. Până în ultima clipă, americanul care a împuşcat cu sânge rece o bătrână şi-a susţinut nevinovăţia.

"Pentru toţi acei care vor ca lucrul acesta să se întâmple, sper să primiţi ce vă doriţi şi să vă facă să vă simţiţi mai bine şi să vă ofere alinare. Nu ştiu ce altceva să mai spun. Celor pe care i-am rănit, sper să vă reveniţi după o vreme. Vă iubesc, vă iubesc. Îmi pare rău. Asta e, adio!" - a spus, în februarie 2007, criminalul Newton Anderson. În 1999, el a spart o locuinţă şi a ucis o persoană în vârstă de 65 de ani şi a rănit o altă persoană împuşcând-o şi strângând-o de gât. "Prada" a constat în haine, aparate electronice şi suma de... 100 de dolari.

"UN CAPITOL NOU"
"Acesta nu este sfârşitul, ci începutul unui nou capitol pentru voi, familia mea, şi pentru mine. Întotdeauna împreună. Vă iubesc pe toţi. Ne vedem în partea cealaltă. Directore, ucide-mă!" - sunt vorbele lui James Jackson, executat în vara anului trecut. Grădinar de meserie, el şi-a omorât cele două fiice vitrege, încercând să se răzbune pe soţia sa, care-şi dorea divorţul. Fetele au murit în chinuri groaznice înainte ca mama lor să fie strangulată de monstrul cu faţă de om.

"Ştiţi cu toţii că vă iubesc. Şi pe tine, directore. Ai fost un prieten bun. Eşti un anchetator bun (...). Spuneţi-le colegilor condamnaţi la moarte că nu port scutece. Fiţi tari! Nu mă înmormântaţi în cimitirul închisorii. Îngropaţi-mă lângă mama. Nu mă înmormântaţi în stânga tatălui, ci în dreapta mamei (...) Timpul meu a expirat. Lăsaţi-mă să mă pregătesc pentru tranziţie." Bizarele vorbe au fost rostite de Charles Nealy, un tânăr de culoare care în vara anului 1997 a jefuit un magazin şi l-a împuşcat mortal pe vânzător. A reuşit să fugă de la locul faptei cu 4.000 de dolari.

×
Subiecte în articol: magazin