x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Documentar - Revolutia maghiara

Documentar - Revolutia maghiara

de Cristina Ologeanu    |    03 Noi 2006   •   00:00
Documentar - Revolutia maghiara

Documentar despre evenimentul din 1956

Documentar despre evenimentul din 1956

La 4 si 11 noiembrie, TVR 1 va difuza documentarul "1956". Punand in discutie revolutiile maghiare de acum 50 de ani si evenimentele intamplate in paralel la noi in tara, acesta este primul film care se face despre acest subiect. Pentru partea de documentare prealabila filmarilor a fost nevoie de consultanti de specialitate precum: Andrea Varga si Stefano Bottoni.

INTERVIURI. Pe langa documente unicat, filmul prezinta o serie intreaga de interviuri inedite. Alaturi de cei doi consultanti sus mentionati, in film mai apar: Gheorghe Apostol, mana dreapta a lui Gheorghiu Dej, Petre Roman (deoarece tatal lui, Valter Roman, a fost trimisul special al Bucurestiului in Ungaria cand a izbucnit revolutia), istoricii Vladimir Tismaneanu si Mihai Retegan. Nu vor lipsi si marturiile unor oameni care traiesc si astazi si care au supravietuit anilor grei de inchisoare. In premiera, sunt folosite imagini din acele vremuri, pe care realizatorii le-au gasit la Jilava.

LOCURI. Filmarile s-au derulat in foarte multe locuri: Cluj, Bucuresti, Timisoara, Becicherecul Mic (la granita cu Ungaria), Budapesta, Gherla etc. Pentru partea a doua a documentarului, realizatorul Alin Gelmarean a avut nevoie de acordul SRI de a filma intr-o zona care se afla sub paza lor: Complexul Pacea Trainica, de pe malul Lacului Snagov. Aici a fost tinut Imre Nagy, in cel mai mare secret. Notitele pe care acesta le-a facut atunci au fost arse, dar s-au pastrat fotocopiile lor. Cei care au negociat aducerea lor in Romania au fost Dej si Valter Roman.

INFO
TORNADA LUI JAN DE BONT. "Unde vei fi poimaine?" al lui Roland Emmerich. "Furtuna perfecta" al lui Wolfgang Petersen. Timp de decenii, cineastii care s-au ocupat de crearea unor thrillere s-au inspirat din productiile celui mai mare creator: Mama Natura, forta incontrolabila si responsabila pentru cele mai mari dezastre ale pamantului. Fie ca dezastrele erau sub forma tornadelor, uraganelor, meteoritilor, tsunami-urilor, vulcanilor sau cutremurelor, filmele ce le prezinta exploateaza teama de necunoscut a publicului - o forta reala, potential distructiva si dincolo de controlul omului. O serie de momente incitante si interviuri cu cei mai prolifici cineasti, combinate cu comentarii din partea cercetatorilor de elita ai lumii, evidentiaza ce succese sunt bazate pe realitate si care se dovedesc a fi, cel putin stiintific, doar vorbe-n vant in documentarul "Fortele naturii".

BATALIA VINURILOR. In fiecare an, elita comertului cu vin se aduna la Guildhall, Londra, pentru a afla cine a castigat mult-ravnitul titlu de "Vinificatorul anului". Documentarul "Culise: Batalia vinurilor", difuzat de National Geographic Channel la ora 22:00, va dezvalui cine va castiga prestigiosul titlu de "cel mai bun producator de vinuri". Veti mai afla picanterii de culise precum cantitatea de sticle existente anual la aceasta competitie, cati experti vor degusta vinurile de concurs, cati castigatori exista in lume si numeroase metode de culegere si producere a vinului.
×