"Dormiţi în paturi separate dacă ţineţi la sănătatea şi la relaţia voastră de cuplu" este sfatul unui specialist britanic citat de BBC.
Doctorul Neil Stanley şi-a susţinut pledoaria în faţa participanţilor la Festivalul Ştiinţelor organizat în Marea Britanie.
Întemeietor al celui mai faimos laborator de studiu al somnului din Marea Britanie, la Universitatea din Surrey, el a explicat că partenerii de cuplu care nu împart acelaşi pat dorm mai bine şi se trezesc mai relaxaţi şi mai odihniţi. Asta pentru că orele de somn nu includ şi "bătăi" pentru plapumă, ghionturi, sau sforăitori direct în urechea partenerului.
Studii citate de dr Stanley arată că 50% dintre cuplurile care dorm împreună acuză tulburări de somn. Iar astfel de tulburări pot duce la depresie, probleme cardiace, atacuri cerebrale, accidente de circulaţie sau de muncă, divorţ. Medicul britanic chiar pune în aplicare ceea ce "propăvăduieşte", mărturisind că el şi soţia lui dorm separat. De altfel, spune dr Stanley, oamenii nu-s făcuţi să doarmă împreună, noţiunea de pat matrimonial apărând odată cu revoluţia industrială, când oraşele au devenit tot mai populate iar oamenii au început să se confrunte cu criza de spaţiu. Cu toate acestea, specialistul recunoaşte că există şi persoane care dorm perfect una în compania celeilalte şi că, în astfel de cazuri, schimbarea nu este necesară.
Sociologul Robert Meadows susţine teza lui Stanley. "Oamenii simt că dorm mai bine alături de partener dar dovezile ştiinţifice indic1ă exact contrariul", spune el. Cuplurile se dovedesc însă foarte greu de convins. Doar 8% dintre partenerii ajunşi la vârsta de 40-50 de ani se culcă în camere separate.