x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Elanul. Cum să vănăm incălzirea globală

Elanul. Cum să vănăm incălzirea globală

de Jurnalul National    |    24 Aug 2007   •   00:00
Elanul. Cum să vănăm incălzirea globală

Cam o patrime din cei 140.000 de elani ce convietuiesc cinegetic cu padurile norvegiene o vor apuca pe cararile vesnicelor plaiuri ale vanatorii, victime, nu tocmai colaterale, in lupta umanitatii cu incalzirea globala.

"Găndiţi-vă in felul următor: elimini un elan de pe pămănt şi salvezi echivalentul a 36 de zboruri intre Oslo şi Trondheim", o spun oamenii de stiinta, probabil navetisti intre cele doua localitati.

Cifrele se aduna, calculele dau rezultate iar statisticile vorbesc in termeni seci: un elan adult emite in jur de 100 de kilogrme de metan pe an, mult mai nociv ca dioxidul de carbon, chiar de 21 de ori mai toxic. Elanii din padurile norvegiene produc 294.000 de tone de dioxid de carbon pe an.

"Iarna, elanii se hrănesc cu crengi, nu tocmai nutritive", spune Erling Solberg, cercetator la Institutul Norvegian pentru Cercetarea Naturii. "Dar pentru că nu mai ninge foarte des in Norvegia, elanii mănăncă şi coacăze". Dedandu-se la un astfel de gurmandism animalele se ingraşă, se inmulţesc mai repede şi emit cantităţi mai mari de gaze. Am putea spune ca devin si mai dornice de socializare, luand in considerare numeroasele plangeri inregistrate dupa incursiunile citadine ale turmelor, soldate cu devorari de ornamente de Craciun sau cu spargerea vitrinelor magazinelor de legume si fructe.


Specialiştii de la World Resources Institute estimează că 14 la sută din emisiile de gaze cu efect de seră din lume sunt cauzate de metan, iar o treime din cantitatea acestui gaz provine de la balegă.

Sezonul de vănătoare al incalzirii globale incepe in Norvegia pe 25 septembrie.



×
Subiecte în articol: magazin