x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Exclusiv / Văntu tratează preluarea Telesport

Exclusiv / Văntu tratează preluarea Telesport

de Horatiu Sima    |    13 Noi 2007   •   00:00
Exclusiv / Văntu tratează preluarea Telesport

Sorin Ovidiu Vintu este pe cale să işi realizeze un vis, acela de a-şi face propria televiziune de sport, un concurent redutabil pentru echipa din Pache Protopoescu





Sorin Ovidiu Vintu este pe cale să işi realizeze un vis, acela de a-şi face propria televiziune de sport, un concurent redutabil pentru echipa din Pache Protopoescu


VĂNZARE. Mărirea sumelor ce trebuie vărsate in contul cluburilor stărneşte fiori patronilor de televiziuni, care trebuie să bage mina in buzunar adănc de tot pentru a avea privilegiul de a transmite meciuri din prima ligă. Cine are bani, se bagă. Cine nu, priveşte cu jind la tort sau caută soluţii. Actualul deţinător al drepturilor, Horaţiu Nicolau se pare că a găsit soluţia salvatoare. De mai multă vreme, convins că nu işi poate măsura forţele cu TVR, PRO TV şi ceilalţi oferanţi a intrat in tratative cu Sorin Ovidiu Văntu, căruia vrea să ii văndă postul pe care il conduce, Telesport. In condiţiile in care tranzacţia, aflată intr-un stadiu avansat al tratativelor, se va finaliza, Văntu poate fi un partener redutabil in competiţia acerbă ce se anticipează pentru preluarea dreptului de transmisie a meciurilor din prima ligă, dar şi pentru inscrierea in cursa pentru meciurile echipelor naţionale." Da, există de mai multă vreme discuţii intre Horaţiu Nicolau, patronul nostru, şi Sorin Ovidiu Văntu in acest sens.Tratativele sunt destul de avansate, iar noi aşteptăm cu interes finalizarea lor", a declarat un angajat al canalului de sport.


CEARTĂ. O primă consultare pentru drepturile băneşti ce rezultă din televizarea meciurilor s-a incheiat cu o ceartă serioasă, cel mai nemulţumit fiind patronul Stelei, Gigi Becali, care a plecat injurăndu-l virtos pe marele său prieten, pănă la bani, Dumitru Dragomir. In cadrul şedinţei, destul de tensionate, s-au vehiculat mai multe scheme de impărţire, dar şi a sumelor pe care trebuie să le primească cluburile. Dornic de bani mulţi, căt mai mulţi, Geroge Copos a spus că, in opinia sa, campionatul nostru ar trebui să aducă cluburilor intre 700-900 milioane de euro, după care, văzănd că nu este susţinut de nimeni in asemenea fantasmagorie, a lasat-o mai moale. A admis, intr-un tirziu, că are oferte din străinătate pentru suma de 58 milioane de euro.


OPOZIŢIE. Remintim, actualul contract, derulat pe parcursul a 4 ani, a fost de 26 milioane de euro, din care Liga Profesionistă işi putea trage un comision legal de 7 la sută. Cum toată lumea a fost de acord că sumă vehiculată de George Copos este bună, dublă faţă de cea anterioară, patronul Rapidului a fost rugat să depună garanţia corespunzătoare şi să prezinte investitorul dornic să preia integral meciurile din campionatul nostru. S-a dovedit un simplu foc de paie, căci nu a adus pe nimeni, era un nou bluff marca George Copos. A intrat atunci la rampă trioul George Copos-Rapid, Gigi Becali- Steaua, Cristi Borcea- Dinamo. Ei au solicitat să işi aleagă singuri un post de televiziune cu care să trateze vănzarea exclusivă a drepturilor pentru echipele pe care le reprezintă, celelalte 15 cluburi urmănd să trateze individual. Cei 15 au dejucat tentativa. Cel mai vehement a fost preşedintele ceferiştilor clujeni, Iuliu Mureşan, care le-a bătut obrazul, spunăndu-le că, deocamdată, pe primul loc in clasament, detaşat, se află CFR Cluj.


COMISIE. Pentru a calma spiritele s-a ajuns la soluţia de compromis de a se alcătui o comisie la nivelul Ligii,compusă din reprezentanţii a 4 echipe, care să se ocupe cu găsirea unui consens intre cluburi şi organizarea unei licitaţii pentru a se obţine bani mai mulţi ca pănă acum. Termenul limită la care trebuie găsită soluţia este de 12 decembrie, iar pănă acum cei patru nu au ajuns la nici un acord. Cea mai spinoasă problemă este aceea a procentelor ce revin fiecărui club. Granzii vor mai mulţi bani, prin licitaţie directă cu investitorul, iar Liga insistă pe actualul sistem, la grămadă, după o grilă de repartizare a banilor, de inspiraţie italiană. Actualmente, in timp ce echipa campioană va avea repartizaţi circa 700.000 de euro, ultima clasată se va mulţumi cu doar 300.000. Asta in condiţiile in care, pănă acum,au fost daţi, pe 4 ani, 26 de milioane.


OFERTE. In paralel cu Liga Profesionistă, nici Federaţia Romănă de Fotbal nu stă cu braţele incrucişate, dorind să văndă pe bani căt mai mulţi meciurile echipelor naţionale. In media a fost declanşată o veritabilă canonadă asupra lui Ionuţ Lupescu, directorul general al F.R.F., acuzat că favorizează făţiş televiziunea lui Adrian Sărbu. Recent, intr-o conferinţă de presă, Lupescu a demontat acuzele, spunănd că totul este o făcătură a presei. Cel care se ocupă de problemele tehnice este directorul general al societatii Sport Evolution Group, Cristian Iancu. Şapte televiziuni TVR 1, Antena 1, Kanal D, Pro TV, Realitatea TV, Telesport şi Boom Sport sunt interesate ofertă. „Contractul se va incheia pentru o perioada de doi ani, 2008 si 2009, si asteptam o suma mai mare decăt cea din actualul contract, care este de 800.000 de dolari pe an", a spus directorul general al FRF, Ionut Lupescu. Actualul contract expira in data de 31 decembrie 2007 si nu include si transmiterea meciurilor Campionatului European , de anul viitor, la care echipa noastră naţională este calificată deja, sau de la Campionatul Mondial.


CONFRUNTARE. Dupa ce au consultat prevederile din „caietul de sarcini", majoritatea posturilor de televiziune au inţeles că le aşteaptă o confruntare extrem de dură, in care vor fi nevoite să investească serios.Va căştiga televiziunea care va indeplini căt mai multe din cerinţele caietului de saracini al celui care organizează licitaţia, dar va scoate din buzunar şi căt mai mulţi bani. „Accesul publicului la serviciul de programe in cazul difuzarii unor astfel de evenimente trebuie sa fie liber, cu o simpla antena, si nu pe baza unui abonament la o societate de cablu", afirmă conducerea TVR. In plus, conducerea televiziunii publice este de parere ca importante sunt audientele pe care le fac meciurile in sine, si nu cele pe care le inregistreaza, in general, jurnalele de stiri sportive ale TVR sau ale altor posturi: „TVR este singura televiziune din Romănia care are o acoperire de peste 98% la nivel national si acest lucru ar trebui sa primeze in alegerea pe care FRF o va face, mai mult decat orice cota de audienta. Credem ca importante pentru FRF si partenerii sai, din punct de vedere comercial, sunt audientele pe care le inregistreaza meciurile in sine, si nu audientele jurnalelor de stiri sportive sau ale posturilor in general".


OPINIE. „Este evident ce vrea sa faca Lupescu, insa ce ma intriga pe mine este faptul ca el nu are nici macar bunul simt sa spuna ca vrea sa dea drepturile direct Pro TV-ului. Ne crede prosti pe toti? Ar putea bine sa spuna public, nu sa faca o licitatie cu cantec. O licitatie presupune ca cine ofera mai mult primeste drepturile de difuzare. Ei bine, in caietul de sarcini al FRF scrie ca o mare pondere o va avea cota medie de audienta a postului in general si a stirilor sportive. Audienta urbana, in provincie, ce fel de audienta?. Sunt probleme foarte mari in alcatuirea caietului de sarcini. Nu se specifica nici numarul de meciuri care vor fi difuzate", spune Nicolau. „Daca Pro TV va lua drepturile de difuzare, atunci sa dea toate meciurile pe Pro TV. As vrea sa vad atunci audienta, la fotbal feminin!", a mai spus Nicolau, indignat.


×
Subiecte în articol: magazin bani