x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Fericirea n-are a face cu inteligenta

Fericirea n-are a face cu inteligenta

29 Iul 2005   •   00:00
Fericirea n-are a face cu inteligenta

Oamenii mai inteligenti sunt mai vulnerabili in fata nefericirii, cred savantii britanici.

Inteligenta constituie cu certitudine un important atu in viata atunci cand vine vorba de a obtine o slujba mai buna sau de a avea un statut social mai inalt, dar atunci cand vine vorba despre multumirea de sine, inteligenta devine irelevanta, sustin rezultatele unui studiu realizat de o echipa de oameni de stiinta britanici de la Departamentul de Psihologie al universitatii din Edinburgh, informeaza new.scientist.com, consultat de Rompres.

SONDAJ. Studiul realizat pe un esantion de 416 pensionari a demonstrat ca abilitatile cognitive nu au nici o legatura cu starea de fericire. Participantilor la acest studiu li s-a cerut sa raspunda la cinci intrebari cu privire la nivelul de fericire pe care considera ca l-au atins. Din acest chestionar fac parte intrebari privind aprecierea calitatii vietii, dar si o situatie ipotetica in care voluntarii au fost intrebati daca ar schimba ceva in cazul in care ar putea sa dea timpul inapoi.

CONCLUZII. Studiile anterioare au demonstrat ca persoanele inzestrate cu atribute considerate foarte dezirabile in societatea moderna precum inteligenta peste medie, bani sau talent sportiv sunt recompensate de societate printr-un statut social superior, o slujba mai buna si un standard de viata mai ridicat. In ordinea logica a ideilor, un statut social ridicat, item ce poate fi substituit unui singur cuvant - respect - , are legatura cu nivelul fericirii fiecaruia. Altfel spus, cu cat un individ ocupa o pozitie mai inalta in societate, el este mai respectat si implicit mai fericit.

VULNERABILITATE. Dar psihologii sustin ca oamenii mai inteligenti sunt de fapt mai vulnerabili in fata nefericirii pentru ca sunt preocupati permanent de ceea ce fac si urmaresc obiective din ce in ce mai inalte, iar in acest caz sunt mai expusi esecurilor si mai predispusi astfel insatisfactiilor si chiar depresiilor in fata unor esecuri repetate. "Nici valoarea IQ-ului din copilarie, sau de la batranete nu pare sa aiba nici un efect asupra gradului de satisfactie pe care il are fiecare cu viata sa", a precizat Alan Gow. "Poate ca pentru a fi fericiti nu avem nevoie decat de capacitatea de a ne indeplini sarcinile cotidiene", a mai adaugat el, scotand in evidenta faptul ca fericirea ar putea fi relationata de ocuparea unui loc in societate care ti se potriveste - nici prea sus, unde nu poti sa faci fata, si nici prea jos.

Ce inseamna sa fii fericit

Pentru grupul de voluntari pensionari, a fi fericit inseamna sa se bucure de sanatate si sa beneficieze de independenta financiara. De asemenea, pentru atingerea unei satisfactii personale apropiate de fericire, la orice varsta se pare ca este nevoie si de prietenie, de apartenenta la un grup in care sa existe niste legaturi sociale puternice. Din acest punct de vedere, s-a observat ca femeile aflate la varste inaintate au o calitate a vietii mai ridicata decat a barbatilor de varsta apropiata, pentru ca sunt capabile sa construiasca niste retele de legaturi sociale mai puternice.

STIRI

Paine fara coaja

Angajatii unei brutarii britanice au inventat o franzela fara coaja, destinata in mod special copiilor mofturosi.

Angajatii brutariei Hovis au avut nevoie de doi ani de zile pentru a gasi reteta perfecta a franzelei Invisible Crust (Coaja Invizibila). Acestia s-au gandit sa inventeze acest tip de paine dupa ce au aflat ca o treime din parinti inlatura coaja de pe franzele, pentru a le face pe plac copiilor.

Prostii dorm mai bine

Conform unui studiu realizat in Taiwan, pe un esantion format din 40.000 de participanti, femeile sufera mai des de tulburari de somn decat barbatii, lucru valabil cel putin pentru societatea taiwaneza.

Acelasi studiu arata ca barbatii cu pregatire intelectuala mai redusa dorm mai bine decat cei cu educatie superioara, in timp ce la femei este tocmai invers - ele dorm mai bine cu cat educatia lor este mai avansata. Totusi, femeile cu pregatire intelectuala dorm in medie mai prost decat un barbat cu un nivel normal al inteligentei.
×