x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Forsyth contraataca

Forsyth contraataca

10 Mar 2005   •   00:00

CARTE
Frederick Forsyth, autorul thrillerului "Ziua Sacalului", revine in librarii cu un nou roman - "Razbunatorul". Povestea tulburatoare si socanta a acestei carti incepe in fosta Iugoslavie sfasiata de razboi. Atunci cand tanarul voluntar american Ricky Colenso este omorat cu bestialitate, bunicul sau, miliardarul canadian Steven Edmond, jura sa-l razbune. In incercarea de a-l descoperi pe ucigasul nepotului sau, el il angajeaza pe Cal Dexter, un fost luptator in Fortele Speciale din Vietnam, singurul care il poate aduce pe criminal in fata justitiei. Numai ca foarte repede ceea ce incepuse ca o tragedie personala devine o drama incredibila care se desfasoara chiar in inima lumii terorismului international. Tot la Rao, va aparea de acelasi autor, "Dosarul Odessa".

Biblioteca Sartre

Editura Rao inaugureaza Colectia "Biblioteca Sartre" si, o data cu ea apare si primul volum al existentialistului - "Cuvintele. Greata". "Existentialistul declara, mai degraba, ca si daca Dumnezeu ar exista, asta nu ar insemna nimic din punctul lui de vedere", declara Sartre intr-o conferinta sustinuta in 1946. "Noi credem ca adevarata problema nu este existenta Lui; lucrul de care are nevoie omul este sa se descopere din nou pe el insusi si sa inteleaga ca nimic nu-l poate salva de el insusi, nici macar o dovada irefutabila a existentei lui Dumnezeu. Din aceasta perspectiva, existentialismul este plin de optimism. El este o doctrina a actiunii, si doar prin autoinselare, prin mascarea propriei disperari ca si cum ar fi a noastra ne pot descrie crestinii ca fiind lipsiti de speranta."

Curcubeul

Editura Polirom ne ofera romanul lui D.H. Lawrence, "Curcubeul", prima editie necenzurata din Romania. Declarat obscen in momentul publicarii (1915), romanul este povestea a trei cupluri (din trei generatii), Tom Lydia, Anna Will si Ursula Anton, care impart cartea in tot atatea secvente. Roman vizionar, considerat una dintre cele mai importante opere ale lui D.H. Lawrence, "Curcubeul" exploreaza relatiile sexuale si psihologice complexe dintre barbati si femei intr-o lume tot mai industrializata.

Cronica unui esec previzibil

Cartea lui Ovidiu Bozgan, aparuta la Editura Curtea Veche, rememoreaza, cu detalii in cea mai mare parte inedite, culese din arhivele romanesti si franceze, relatia dintre statul roman si Sfantul Scaun, de-a lungul a 15 ani: 1963 - 1978. Un fragment al Epocii Dej, un fragment al Epocii Ceausescu, dar mai ales un fragment din istoria recenta a Vaticanului: epoca pontificatului lui Paul al VI-lea, predecesorul actualului Papa Ioan Paul al II-lea, cu mult mai bine cunoscut romanilor.

Gheorghe Tatarascu si Partidul National Liberal

"Prin aceasta lucrare am incercat nu numai sa clarificam activitatea PNL condus de Gheorghe Tatarascu, dar si sa demontam o imagine care mai dainuie inca si azi despre fostul prim-ministru liberal", scrie autorul Narcis Dorin Ion in cartea aparuta la Editura Tritonic. "Aceea de oportunist de profesie, care a facut jocul tuturor - de la regele Carol al II-lea, la Petru Groza - numai pentru a se mentine in prim-planul vietii politice, instaurand, prin exemplul personal, "imoralitatea in viata noastra publica".
×