x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Guta loveste din nou

Guta loveste din nou

04 Noi 2005   •   00:00
(C)RAMPE
Un mare om de spirit al neamului romanesc (l-am numit aici pe Nicolae Guta) revine, se intoarce si loveste din nou, de aceasta data cu un bulz... aaa... bluz de mare exceptie. Nu stiu dac-ati ghicit despre ce e vorba, dar ma simt dator sa evidentiez urmatoarele aspecte: acest bluz nu este o manea, este un bluz, dupa cum a tinut sa precizeze intelectualul intr-o emisiune de saptamana trecuta (mai exact la "Teo").

Ei bine, prezent in platoul emisiunii, marele om de spirit a tinut sa mentioneze pentru melomanii care-l adora ca noua melodie se circumscrie, de fapt si de drept, unei ambitii recente a bardului: cum maneaua nu mai e de mult o provocare, intelectualul s-a aplecat, mai nou, asupra genului acestuia, despre care am stabilit de la bun inceput ca este bluz.

Linia melodica, de o blandete exagerata, este insotita de o alta linie, de aceasta data imagistica. Linia imagistica (mai exact, videoclipul) sustine, intregeste, completeaza si mai-ce-vreti-dumneavoastra mesajul poetului, de la care aflam ca iubita lui are in poseta "un bilet de la altcineva" si, ca si cum asta n-ar fi fost suficient de crud pentru sensibilul poet, in telefonul ei mobil a mai gasit, dupa o scurta si eficienta scotoceala, doua numere straine. Remarcam: nu unul, ci doua numere. Fireste, de telefon.

"Am gasit in poseta ta/ Un bilet de la altcineva/ Si in telefonul de la tine/ Doua numere straine" Bai, deci nu stiu daca e chiar asa, dar asta-i sensul. Si, la urma urmei, ce mai conteaza doua versuri acolo-sa, cand mesajul isi pastreaza integritatea?

Am recunoscut inca de la primele acorduri ca este vorba de o teribila si trista poveste de dragoste, in care poetul, ranit de o prea frumoasa fata, gaseste de cuviinta sa-si inece suferinta pe coala alba de hartie, sub forma unei poezii. Tragic destin are domnul Guta, sa n-aiba nimeni parte de el! Sa te-nsele gagica, ba mai mult, sa aiba imprudenta de a-si uita in poseta sa un bilet de la altcineva si chiar doua numere straine in telefonul de la sine este poate prea mult pentru sensibilul si prea delicatul poet. Remarc figura din videoclip a intelectualului care-si strange iubita in brate. Ea, pe cat de frumoasa, pe atat de perfida, nu se prea implica in actul strangerii la fel de mult cum se implica poetul Guta.

Ba mai mult, pleaca! Deci pleaca, lasandu-l pe domnul Guta sa-si linga ranile printr-o melodie-poezie de succes.

Ritmul? Lent, aproape plangacios. Alte versuri din aceeasi capodopera: numai putin, sa dau un sarci pe net. Deci...

De fapt, nu mai dau nici un sarci, ca daca-mi virusez calculatorul?

×