x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Japonia / Excroc de clasă la 75 de ani!

Japonia / Excroc de clasă la 75 de ani!

de Ovidiu Ciutescu    |    05 Feb 2009   •   00:00

Un japonez în vârstă de 75 de ani, patronul unei fabrici care a creat o monedă paralelă şi o schemă de investiţii piramidală, a fost arestat astăzi sub suspiciunea că ar fi escrocat cel puţin 126 miliarde de yeni (1,1 miliarde de euro) de la 37.000 de persoane, informează AFP, citată de Agerpres.



Poliţia japoneză a confirmat arestarea la Tokio a lui Kazutsugi Nami, patronul fabricii falimentare de lenjerie "L and G", precum şi a 20 dintre colaboratorii săi, dar nu a precizat suma care ar fi fost obţinută prin fraudă. Conform presei, Nami ar fi primit din 2001 miliarde de yeni sub formă de investiţii pentru care promitea un randament enorm, de 36% pe an, angajament pe care s-a dovedit însă incapabil să-l respecte. Agenţia Jiji a informat că omul de afaceri este suspectat că a escrocat cel puţin 126 de miliarde de yeni (1,1 miliarde de euro) de la un număr de 37.000 de persoane. Alte mijloace de informare în masă au evaluat suma fraudată la 226 miliarde de yeni şi numărul victimelor la 50.000.

Kazutsugi Nami a emis în 2004 o monedă electronică virtuală, botezată "enten", care era o combinaţie a două ideograme care înseamnă "yen" şi "paradis". Moneda virtuală putea fi folosită în mai multe hoteluri, bazare şi magazine, plătind cu telefonul mobil, sau pe site-urile de vânzări online. Pentru un minimum de 100.000 de yeni plătiţi lui Kazutsugi Nami, clienţii primeau o sumă echivalentă în "enten" şi li se promitea că-şi vor recupera investiţia în termen de 12 luni. Postul de televiziune NTV a difuzat imagini cu consumatori de-a dreptul încântaţi că puteau să-şi facă cumpărăturile în această monedă paralelă. În timpul reuniunilor investitorilor, Nami promitea "revoluţionarea economiei mondiale", transformând enten-ul în moneda unică planetară, ceea ce urma "să salveze lumea" şi să o transforme "într-un paradis al luminii", conform presei nipone.

Firma "salvatorului economiei mondiale" a încetat la debutul lui 2007 să mai plătească randamentele promise investitorilor şi să răscumpere enten-ii de la magazinele partenere. Câteva luni mai târziu, toţi angajaţii erau concediaţi. "Lăsaţi-mă să-mi iau micul dejun!", le-a spus septuagenarul joi jurnaliştilor de televiziune care îl filmau la ora 05.30 dimineaţa savurând o sticlă de bere într-un restaurant, cu puţin timp înainte de arestare. Înainte de a fi ridicat de poliţie, Kazutsugi Nami a avut însă timp să-şi proclame nevinovăţia şi să spună că nu regretă nimic. "Eu sunt victima care este cel mai de plâns. Nimeni n-a pierdut atât de mult ca mine. Ar trebui să ştiţi că randamentele mari sunt însoţite de mari riscuri", a declarat el, conform agenţiei Jiji. Întrebat de un ziarist dacă folosea fondurile primite de la noii investitori pentru a-i plăti pe cei vechi, Nami a răspuns: "Asta fac toate firmele. Nu este o fraudă".

×
Subiecte în articol: lumea nami