x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Jurnaliştii internaţionali, supăraţi pe Guvernul israelian

Jurnaliştii internaţionali, supăraţi pe Guvernul israelian

de Veronica Micu    |    12 Ian 2009   •   00:00
Jurnaliştii internaţionali, supăraţi pe Guvernul israelian

Organizaţia Réporters sans Frontières (RSF) le-a cerut autorităţilor israeliene să le permită jurnaliştilor internaţionali accesul în Fâşia Gaza, apelul RSF fiind semnat de mai multe instituţii media din lume, informează Mediafax.



"Noi, media din lumea întreagă, ne alăturăm organizaţiei Réporters Sans Frontières în apelul făcut către autorităţile israeliene de a  permite reporterilor accesul în Fâşia Gaza", se arată într-un comunicat al RSF. Mai mult, semnatarii apelului consideră că decizia guvernului israelian de a interzice accesul media în Fâşia Gaza este "de neconceput şi periculoasă". "Având în vedere scala la care se desfăşoară operaţiunile militare şi repercusiunile pe care le au acestea la nivel mondial, considerăm că decizia guvernului israelian de a exclude presa din  Fâşia Gaza este de neconceput şi periculoasă", susţin jurnaliştii, care subliniază că este "de neînţeles" decizia Israelului de a împiedica presa de la furnizarea unor reportaje despre evenimente care au efecte la nivel mondial. Apelul este semnat de publicaţii, posturi de  radio şi televiziuni din mai multe ţări, printre care Der Spiegel din Germania, El País din Spania, ABC News, CBS News şi CNN din SUA, Le Figaro şi Le  Nouvel  Observateur din Franţa, La Repubblica din Italia, BBC Arabic din Marea Britanie. Din România, apelul este semnat de Adevărul, Cotidianul, Jurnalul Naţional şi Realitatea TV.     

Lăsaţi jurnaliştii în Gaza!
Săptămâna trecută, jurnalista Campbell Brown, de la CNN, a facut un apel către oficialităţile israeliene, de a permite jurnaliştilor străini să intre în zona de război din Fâşia Gaza, pentru a face relatări cât mai corecte, din moment ce singurele informaţii şi imagini sunt transmise de catre Hamas.
“Am încercat să relatăm cât mai obiectiv războiul din Gaza. Dar aceasta, fără îndoială este o mare provocare atunci când nu avem reporteri pe teren care să aducă informaţii de primă-mână despre cele ce se petrec acolo. Motivul pentru care nu avem reporteri în Gaza este faptul că Israelul nu permite jurnaliştilor străini accesul în zona de război”, spunea jurnalista americană. Campbell Brown considera că există o singură modalitate de a reface o imagine credibilă a celor ce se petrec în Gaza şi anume lăsarea jurnaliştilor să treacă graniţa. “Am facu un apel către israelieni pentru a deschide graniţele şi pentru a permite jurnaliştilor să îşi facă treaba şi să pătrundă în Gaza. Avem de-a face cu bătălia din teren, dar vorbim şi despre un război al relaţiilor publice. În acest moment, un număr foarte mic de jurnalişti palestinieni transmit informaţii din Gaza, iar mare parte din informaţii sunt imposibil de verificat, în timp ce majoritatea imaginilor care fac înconjurul lumii, transmise la televizor, sunt difuzate de Hamas”, a mai subliniat aceasta.  

×
Subiecte în articol: lumea gaza