x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Londra sub atac

Londra sub atac

04 Noi 2005   •   00:00
Londra sub atac
DOCUMENTAR - NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL / DUMINICA, 6 NOIEMBRIE / ORA 23:00
Peste 750 de persoane au fost ranite si 52 ucise

La 7 iulie 2005, Londra a fost tinta unui atac terorist sincronizat ce a paralizat intreg orasul. Documentarul examineaza tragicul eveniment si reconstruieste miscarile celor patru teroristi in misiunea lor fatala.

TINTA. La mai putin de 24 de ore dupa alegerea Londrei ca oras-gazda al Jocurilor Olimpice din 2012, capitala Marii Britanii este tinta primului atac sinucigas cu bomba din istoria tarii, fara nici o amenintare, la o ora de varf a diminetii. Supravietuitorii tragicelor evenimente, impreuna cu apropiatii celor disparuti, povestesc in detaliu despre atacul terorist de la Londra si urmarile acestuia. Documentarul de 90 de minute prezinta interviuri cu oamenii care ii cunosteau pe atacatori si reconstituie povestile acestora.

POVESTI. Bruce Lait, dansator profesionist, se indrepta impreuna cu partenera sa, Crystal Maine, catre repetitiile pentru spectacolul "Strictly Ballroom Dancing". Se aflau in vagonul metroului de pe Circle Line in momentul in care Shezhad Tanweer a detonat bomba. Bruce povesteste cum o femeie a fost aruncata peste el de la capatul celalalt al vagonului: "Am observat ca femeia care era deasupra mea nu se mai misca... Imi aduc aminte ca in acel moment ma gandeam ca femeia nu o sa supravietuiasca si eu nu pot sa fac nimic in privinta asta".

Hazel Choules, o pasagera pe linia Piccadilly, se afla la cativa pasi distanta de cel de-al doilea atacator sinucigas, Jeramine Lindsay. Isi aminteste socul trait in timp ce mergea de-a lungul liniei Piccadilly spre un loc sigur: "In timp ce ochii mi se obisnuiau cu lumina, am vazut un morman de zdrente. Mi-am dat seama ca era de fapt un corp fara picioare".

John Falding, jurnalist pensionar, povesteste ca vorbea la telefon cu prietena lui israeliana, Anat Rosenberg, in momentul in care bomba a explodat in autobuz, omorand-o pe loc: "Am auzit tipete in fundal si dupa cateva secunde mobilul nu a mai functionat".

Prin reconstituiri dramatice si marturisiri terifiante ale victimelor, martorilor oculari si membrilor din echipajele de salvare, acest documentar de 90 de minute infatiseaza evenimentele acelei fatidice dimineti in care Londra a fost atacata.

Povestile din spatele titlurilor de ziar

Unul dintre episoadele "Clipe de cosmar" este dedicat tragediei navetei Columbia

Tot la National Geographic incepe seria a doua din "Clipe de Cosmar". Infricosatoarele atacuri cu bomba din Bali, explozia fatala a navetei Columbia si tragicul dezastru al feribotului din Portul Zeebrugge - unele dintre aceste evenimente sunt adanc incrustate in constiinta omenirii. Toate au ceva terifiant in comun: intr-un moment in care viata isi urma cursul obisnuit, fara nici un incident… brusc, in cateva secunde, s-a declansat un dezastru de neimaginat.

Noua serie "Clipe de Cosmar" contine 13 episoade difuzate pe parcursul a 13 saptamani. Din 6 noiembrie, in fiecare duminica, la ora 22:00, veti putea urmari noi accidente catastrofale, analizate minut cu minut.

Documentarul "Clipe de Cosmar" reconstituie, pas cu pas, cele mai groaznice dezastre din istoria omenirii. Cu ajutorul imaginilor generate pe computer, ajutati de expertize legale si marturii de la fata locului, veti putea avea o analiza detaliata a acestor catastrofe. Fiecare episod va va transpune in mijlocul tragediei. Alaturi de filmul evenimentelor, documentarul va oferi si explicatii stiintifice. Numai astfel veti putea realiza ce s-ar fi putut face pentru a salva vieti omenesti.
×