x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Lui Vladimir Putin i se cere, oficial, să devină premierul Rusiei

Lui Vladimir Putin i se cere, oficial, să devină premierul Rusiei

de Corina Andriuta    |    11 Dec 2007   •   00:00
Lui Vladimir Putin i se cere, oficial, să devină premierul Rusiei

Candidatul la preşedinţie şi, foarte probabil, viitorul preşedinte rus Dimitri Medvedev i-a cerut lui Vladimir Putin, informează rian.ru, să rămănă la putere ca premier in 2008, punănd capăt suspansului cu privire la modul cum işi va păstra influenţa in stat actualul şef de la Kremlin.

Candidatul la preşedinţie şi, foarte probabil, viitorul preşedinte rus Dimitri Medvedev i-a cerut lui Vladimir Putin, informează rian.ru, să rămănă la putere ca premier in 2008, punănd capăt suspansului cu privire la modul cum işi va păstra influenţa in stat actualul şef de la Kremlin.

PROVOCARE. Dimitri Medvedev, imediat după ce şi-a anunţat candidature la alegerile prezidenţiale din martie 2008, afirmă că "este important să păstrăm eficienţa echipei. De aceea, cred că este important pentru ţara noastră să il păstrăm pe Vladimir Putin intr-o funcţie extrem de importantă in eexcutiv, aceea de premier. Declarăndu-mă gata să candidez la funcţia de preşedinte al Rusiei, mă adresez lui pentru a-i cere să accepte să conducă guvernul după alegerea noului preşedinte". Medvedev, fidel preşedintelui, şi-a explicat candidatura prin "necesitatea de a garanta continuitatea orientării angajate de opt ani" de Vladimir Putin. "Această politică aleasă de poporul nostru in ultimii ani a evitat distrugerea economiei şi sferei sociale a ţării noastre, a evitat un război civil", a adăugat Medvedev, al cărui discurs s-a apropiat mult de cel al preşedintelui in exerciţiu. Anterior, Medvedev făcuse primii săi paşi de candidat la preşedinţie şi succesor desemnat al lui Vladimir Putin, in timpul unei reuniuni de lucru la Parlament. Vice-premierul a apărut la reuniune zămbitor, aproape timid, alături de liderii celor patru partide care ii susţin candidature: "Am acumulat suficientă energie. Acum trebuie să tranformăm acest succes economic al ultimilor opt ani in programe sociale reale".

FIDEL. Putin şi-a desemnat succesorul luni, aducăndu-şi sprijinul candidaturii lui Medvedev, politician de 42 de ani cu reputaţie de liberal, originar ca şi el din Sankt Petersburg. Cu sprijinul şefului statului, cel mai popular politician din Rusia, a maşinăriei Kremlinului şi a partidului pro-prezidenţial Rusia Unită, Medvedev are toate şansele să fie ales. Acceptănd la inceputul lunii octombrie să conducă lista Rusiei Unite la alegerile legisaltive din 2 decembrie, Putin a lăsat să se inţeleagă că ar putea deveni premier odată ce va pleca la Kremlin, pentru ca apoi reconstruiască suspansul transmiţănd mesaje contradictorii. Alegăndu-l ca succesor pe Medvedev, un om care ii datorează totul şi nu face parte dintre siloviki, elita in uniformă din KGB şi armată, preşedintele in exerciţiu s-a asigurat că va păstra controlul, apreciază presa rusă. Candidatul Kremlinului va fi ales fără indoială, dar nu va beneficia decăt de o putere redusă, potrivit presei. "Soliditatea poziţiei prezidenţiale. Medvedev a căştigat licitaţia şi a devenit succesor, dar va trebuie să ţină cont de opinia siloviki care vor fi numiţi in posturile-cheie ale guvernului de către actualul preşedinte " scrie cotidianul Vremia Novostei. Statele Unite au calificat alegerea lui Medvedev drept o chestiune internă, in timp ce Germania, in general critică la adresa lui Putin, a primit vestea destul de bine. Cancelarul german "pleacă de la principiul că dacă Medvedev este ales, va putea coopera bine cu el", potrivit purtătorului de cuvănt al diplomaţiei germane.

×
Subiecte în articol: magazin vlad medvedev