x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Mandinga pleaca in lume

Mandinga pleaca in lume

de Miruna Mihalcea    |    15 Iul 2005   •   00:00
Mandinga pleaca in lume
VEDETE
Ce-nseamna Mandinga? O regiune din Africa de Vest, un trib african, o cultura, un dialect. Mai inseamna "minte sclipitoare", "magica energie care te face invulnerabil". Pentru noi, inseamna Elena si trupa care ne-a vrajit cu ritmuri latino!

S-o luam cu-nceputul…
Elena: Nimic mai simplu. Ma visam dansatoare in trupa Gloriei Estefan si chiar imi imaginam ca fac parte din grupul ei de backing vocal. Cine spunea ca visele din copilarie nu prea devin realitate?! Dupa cum au evoluat, in ritm alert, lucrurile in cariera trupei Mandinga, in principal faptul ca in prezent aparitiile internationale se intetesc, avem toate sansele sa cantam pe aceeasi scena cu Gloria! Acum totul mi se pare posibil!

Pe 30 iulie schimbi prefixul. Implinesti 20 de ani. Te simti de-acum femeie sau preferi sa ramai copil?
Ma simt si femeie, si copil in egala masura si as vrea ca jumatatea-copil sa nu dispara niciodata. Ea inseamna prospetime, lipsa de griji, inocenta, capacitatea de a te bucura de fiecare clipa…

De unde numele trupei?
Mandinga reprezinta mai multe lucruri - o regiune din Africa de Vest, un trib african, o cultura, un dialect. Mandinga inseamna in unele limbi "magica energie care te face invulnerabil", "minte sclipitoare" etc. In ceea ce priveste trupa noastra, credem ca numele Mandinga exprima perfect stilul nostru muzical si influentele sale (ritmuri din lumea africana si regiunile latine). Hai sa-ti dezvalui si-un secret, daca tot am atins subiectul asta: iata de ce ne place sa ne prezentam Man-din-ga! - pentru ca in unele culturi, "mandinga" este un cuvant des folosit in incantatii pentru a atrage spiritele bune si a te face invincibil.

Cum se impaca un preot, tatal tau, cu viata de scena si pana la urma de expunere, vulnerabilitate, transparenta a fiicei sale?
Familia mi-a fost alaturi de la bun inceput, iar tatal meu este de acord cu cariera pe care mi-am ales-o. Are deplina incredere in mine si in trupa din care fac parte. De altfel, noi, Mandinga, suntem o echipa foarte serioasa, asa ca avem cu totii parte de sprijin si intelegere din partea familiilor noastre.

Tu, la randul tau, cum impaci o educatie, sa-i zicem, mult mai riguroasa si principiala, cu intrebarile inoportune ale ziaristilor sau chiar cu rigorile de scena?
Cred ca educatia primita imi este de folos, pentru ca ma ajuta acum sa rezist la stres, sa imi ordonez mai bine timpul etc. Cat despre intrebarile uneori mult prea indiscrete pe care le pun ziaristii unui artist - fiecare are dreptul de a-si apara viata privata, asa ca nu te obliga nimeni sa raspunzi…

Ai cantat intr-un cor de biserica?
Cele mai multe dive de culoare din America si-au inceput cariera cantand Gospel…

Cand si cum ai descoperit pasiunea pentru ritmurile salsa?
De fapt, aceasta pasiune ne-a unit pe noi, cei opt membri ai trupei Mandinga si dansatoarele noastre. E greu sa gasesti opt oameni cu aceleasi gusturi muzicale, cu aceeasi pasiune. Daca la inceput eram fascinati cu totii de latino in general, acum suntem deja ultraselectivi. Iubim la nebunie in special muzica salsa, care are o istorie fascinanta si care uneste in prezent oameni de pe toate continentele. Suntem in stare sa vorbim despre salsa zile in sir… Si sa cantam!

Ati concertat in strainatate si aveti in continuare proiecte care prevad deplasari de genul asta. Prin ce simtiti ca difera publicul strain fata de cel autohton?
Este mai exigent si are un orizont mult mai larg. De exemplu, la Belgrad, Hanovra sau Sofia, unde am cantat, nu ne cunostea nimeni, pentru ca nu se facuse promovare inaintea concertelor. Dar publicul a reactionat peste asteptarile noastre, apreciindu-ne repertoriul si prestatia live si nu a tinut cont de faptul ca habar n-aveau de Mandinga din Romania. Asta ne-a motivat extraordinar de tare. Si, apropo, acum stiu cu totii cine este Mandinga din Romania, ba chiar vor sa revenim.

Unde te simti mai in largul tau - la concertele de aici sau la cele de peste hotare?
Aici, atmosfera este mai familiara, afara avem emotii un pic mai mari, pentru ca nu poti sti ce fel de public te va-ntampina si cum va reactiona. Dar satisfactia de la sfarsitul unui concert reusit este la fel de mare in ambele cazuri.

Ti s-a parut vreodata ca esti nevoita sa faci un compromis dificil ca sa te mentii sau ca sa evoluezi in industria muzicala?
Nu a fost cazul. Iar calatoriile obositoare, noptile pierdute la repetitii, programul foarte incarcat nu sunt pentru noi compromisuri, ci reprezinta pasi importanti catre ceea ce ne dorim sa obtinem. Cine ne-a ascultat stie ca suntem veritabili, cantam numai live si muncim mult pentru brand-ul Mandinga, asa ca nu avem nevoie de "compromisuri". Talentul si calitatea inving pana la urma.

  • Machiaj: Maria Alexa
  • Locatie: Restaurant Sangria

    Parerea lor…


    t Florin Siia (bass, voce): "Cred ca este o exceptie de la regula, pentru ca femeile de obicei intarzie. Numai ca Elena ajunge aproape intotdeauna cu 10 minute inainte".
  • Cornel Ene (trombon, clape): "Nu-i plac mincinosii. Cateodata pare ca are chiar alergie la asa ceva".

  • Ati Aristides Panaitescu (congas, percutii): "Este vesela, dar nu stie sa spuna bancuri. Asa ca le spunem noi si pentru ea".

  • Marius Ciupitu (tobe): "S-a laudat ca stie sa gateasca si chiar ne-a enumerat niste mancaruri. Dar noi vrem fapte! Cu prima ocazie, asteptam sa ne demonstreze. Live!".

  • Catalin Enache (clape, vioara): "Cred ca despre Elena spun foarte multe pantofii si sandalele. Are o colectie de peste 100 de perechi! Ea si Mariah Carey…".

  • George Siia (timbales, percutii, clarinet): "Cred ca este Speedy Gonzales in materie de imbracat. In timpul spectacolului Mandinga & Friends si-a schimbat tinuta in numai 17 secunde. Ce-i drept, n-a mai apucat sa se incalte si a intrat in scena desculta. Dar asta a facut furori…".

  • Alex Burcea (trompeta, clape, voce): "Acum este un pic stresata, pentru ca se pregateste sa sustina examenul pentru permis auto. Cand ne va arata permisul, i-am promis ca vom face o petrecere in aer liber".
  • Sumar de calendar


    Managementul Mandinga se afla in pline negocieri pentru participarea la doua mari evenimente de gen, in strainatate: un congres de salsa prevazut pentru luna august la Barcelona si un festival latino ce va avea loc in septembrie, la Atena.

    Deja repertoriul de salsa al trupei e revizuit cu atentie si imbogatit pe masura, avand in vedere exigentele internationale. Vorba aia, doar le-au trait pe pielea lor, si nu o data! Si nu oricum, ci… live!

    Pe de alta parte, fanii de pe la noi n-au decat sa vina dupa preferatii lor la mare. Si in tara daca au chef de plimbari ceva mai lungi. Pe 30 iulie - Brasov, pe 31 iulie - Navodari, pe 15 august - Festivalul Callatis 2005, la Mangalia.
  • ×
    Subiecte în articol: mandinga