x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Manu Chao

Manu Chao

31 Mar 2005   •   00:00

MUZICA
Urmeaza statia Speranta

Putin rock in limba spaniola nu ar strica, asa ca va prezentam "Proxima estacion... Esperanza"

  • de SEBASTIAN S. EDUARD

  • Pe numele sau adevarat Oscar Tramor, Manu Chao s-a nascut in 1961 la Paris, din parinti spanioli. Ca adolsecent, a cantat in mai multe formatii si a fost influentat atat de originile sale latine, cat si de rock-ul britanic. Dupa cateva experiente nereusite, el infiinteaza impreuna cu varul sau trupa Mano Negra, numita astfel dupa numele unei organizatii anarhiste care opera in Spania. Banda are succes si, inca de la primul album, Mano Negra semneaza cu Virgin Records. Stilul lor multicultural si, in acelasi timp, repertoriul in mai multe limbi de circulatie internationala au facut ca Mano Negra sa se simta la fel de bine in Europa, Africa de Nord sau America de Nord.

    Mano Negra scoate pe piata sapte albume, insa, la sfarsitul anilor ’90, Oscar Tramor se rupe de trupa infiintand Manu Chao. Primul nou album, "Clandestino" are un succes major, iar piese ca "Bongo Bong", "Mentira" sau "Mama Call" ajung in topuri.

    ALBUMUL 2. "Proxima estacion... Esperanza" este al doilea album al trupei. Lansat in 2001, el contine 17 piese in stilul inconfundabil al baietilor de la Manu Chao. Printre hituri gasim "Me gustas Tu", "Mr. Bobby" si "Merry Blues". Un an mai tarziu apare si "The Live Album", LP care contine piesele din "Proxima estacion... Esperanza" si "Clandestino", prestate in turneu.

    Shukar Collective: muzica tiganilor ursari

    Shukar Collective este un proiect unic, un nou concept. Tigani ursari, DJ Vasile, Matze si foarte multi altii s-au adunat sa cante in cea mai tare si exotica familie muzicala.

    Sound-ul Shukar isi gaseste originile in primitivismul inceputurilor muzicii, pe cand triburile nomade mongole si tatare isi faceau simtita prezenta. Ursarii isi acompaniau cu vocea si cu instrumentele lor primitive animalele pe care le duceau cu ei intr-un continuu periplu. Agresivitatea si emotia sunt pe acelasi plan pentru ei.

    Tiganii ursari si-au pastrat nealterata muzica lor de-a lungul secolelor, cea mai buna scoala fiind traditia. Nu s-au dus la oras sa cante manele. Nu s-au mutat in ghetto-urile capitalei. Si-au pastrat nealterate stilul de viata, sunetele puternice si modul de a percepe lumea.

    TRUPA. Asa s-a nascut Shukar Collective, trupa ale carei membrii de baza sunt Napoleon, Tamango si Clasic. Atentie! Acestea nu sunt numele de scena, ci cele din buletin. Merita sa ascultati albumul Shukar Collective. Este ceva cu care, probabil, nu v-ati mai intalnit.

    Ideea de Shukar Collective a aparut dupa ce DJ Vasile si Dreamdoktor au auzit cateva track-uri originale Shukar si i-au vazut pe Shukar in actiune intr-un binecunoscut club de jazz bucurestean.

    S-au gandit sa reorchestreze excelentele si arhaicele piese utilizand tehnologii contemporane, dar pastrand in acelasi timp aspectul arhaic. Rezultatul se numeste Shukar Collective.

    MUSIC OUT

    Moda cu politichie

    Bono si sotia sa au calcat si ei pe urmele altor artisti. Astfel, cei doi au lansat o linie vestimentara intitulata "Edun" ("nude", citit invers). Creatiile fac parte din campania de ameliorare a conditiilor economice din "lumea a treia", pe care solistul Trupei U2 o sustine de ceva timp.

    Lansare

    Cel de-al saselea album al trupei Oasis, intitulat "Don’t Believe The Truth", va iesi pe piata la 30 mai. Primul single extras de pe materialul audio va fi "Lyla". Numele piesei ar face referire la sora lui Sally, mentionat de trupeti chiar in piesa "Don’t Look Back in Anger".

    Vesti bune

    Pentru fanii trupei "Gorrillaz" avem o veste buna. Personajele muzicale animate se intorc cu un nou album chiar in aceasta primavara. Efortul celor de la Gorrillaz concentrat in "Demon Days" va prinde viata la 24 mai.

    Anulare

    In plin turneu, Nelly a fost nevoit sa se intoarca de urgenta acasa, deoarece Jacqueline Donahue, sora lui mai mare, a incetat din viata in urma complicatiilor de leucemie. Tragedia care s-a abatut asupra familiei rapper-ului a pus capat turneului de promovare "Sweat/Suit".

    Concert penibil

    Concertul rapper-ului Nas, care a avut loc pe scena Academiei Brixton din Londra, a fost brusc intrerupt dupa ce o persoana neidentificata a inceput sa traga focuri de arma in tavan. Toti cei aflati in sala au luat-o la sanatoasa, iar Nas a ramas de unul singur pe scena, cu un show nereusit la activ. (Raluca Grintescu)
    ×
    Subiecte în articol: shukar shukar collective