x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Marea rapire

Marea rapire

19 Mai 2005   •   00:00

CARTE, VIDEO & DVD
O comedie de zile mari. O nebunie rock’n’roll. Si un film inspirat - se pare - dintr-o poveste adevarata. Doi barbati, un dric, un cadavru, 20 de litri de benzina… si o promisiune.

Gram Parson a fost unul dintre cei mai influenti muzicieni ai timpului sau; un geniu care l-a cunoscut pe Elvis, pe cei de la Stones si care a fost liderul trupei Byrds. Faima si averea abia incepusera sa se faca simtite cand Gram a murit pe neasteptate, in 1973.

Cand Phil (Johhny Knoxville), cel mai bun prieten al lui Gram, aude vestile, se grabeste sa indeplineasca o veche promisiune - sa-si incinereze prietenul in maiestuoasa salbaticie desertica din Joshua Tree. Planul pare in regula, dar se ivesc obstacole neasteptate… trebuie sa fure cadavrul de sub nasul autoritatilor, trebuie sa scape de politie, de tatal lui Gram si de o fosta prietena care doreste razbunare, in compania unui hippy drogat, la volanul unui dric psihedelic! Cu o distributie fantastica, din care fac parte Robert Forster ("Jackie Brown"), Christina Applegate ("Wonderland") si Michael Shannon ("Pearl Harbor"), "Marea rapire" este un road movie clasic despre una dintre extraordinarele urmariri ale timpurilor noastre.

  • Suport: VHS, DVD
  • An: 2003
  • Genul filmului: comedie
  • Regie: David Caffrey
  • Cu: Christina Applegate, Johnny Knoxville, Gabriel Macht, Marley Shelton
  • Napoleon Dynamite

    Napoleon Dynamite e un nou gen de erou, cu freza afro, cizme si talente unice. Napoleon isi petrece ziua desenand fiare legendare, jucandu-se cu fratele lui, Kip, si evitandu-l pe diabolicul unchi Rico.

    Cand doi noi prieteni intra in viata lui Napoleon, Deb cea timida si Pedro cel mustacios, trioul lanseaza o campanie de alegere a lui Pedro in postul de presedinte al clasei, pentru a transforma in realitate cele mai nebunesti vise ale elevilor. Dar pentru ca Pedro sa-l invinga pe Summer cel infumurat, el trebuie sa-si foloseasca arma secreta.

    Fara o vasla

    Seth Green, Matthew Lillard si Dax Shepard joaca in aceasta comedie fantastica rolurile unor prieteni din copilarie ale caror vieti au luat-o pe cai diferite, dar care trebuie reunite ca urmare a mortii neasteptate a celui de-al patrulea dintre ei. Trioul afla ca prietenul lor decedat era pe urmele a 200.000 $, ce au disparut in 1971, o data cu D.B. Cooper, un terorist acuzat de deturnarea avioanelor. Dupa ce descopera o harta, se hotarasc sa-i urmeze cursul pentru a pune mana pe prada. Curand vor intampina dificultati pe care prietenul lor nu le luase in calcul.

    SEMNALE EDITORIALE

    Lumina de august

    Aparut la Polirom, "Lumina de august" este cel de-al saptelea roman al lui William Faulkner, a carui actiune este plasata in legendarul sau tinut fictiv Yoknapatawpha. Personajul central al cartii, orfanul Joe Christmas, poarta povara sangelui sau amestecat. Nemaisuportand biciul fermierului Simon, Joe fuge din casa acestuia, nu inainte de a-l bate cu salbaticie. Considerata una dintre operele majore ale lui Faulkner, romanul se constituie intr-o meditatie asupra culpabilitatii nascute din conflicte sociale, etnice si religioase.

    Metamorfoza cosmica si umana

    In colectia "Biblioteca Antroposofica" a Editurii Univers Enciclopedic a aparut o noua lucrare semnata Rudolf Steiner. Cartea cuprinde un ciclu de sase conferinte tinute de autor la Berlin in primavara anului 1917. Autorul demonstreaza cu mare claritate cum disciplinarea gandirii a permis intarirea fortelor sufletesti, astfel incat sa poata fi metamorfozata contemplarea pasiva mai veche a tainelor lumii in cunoastere si cercetare.

    Opere complete 3

    Desi studiile reunite in volumul "Psihogeneza bolilor spiritului" (C.G. Jung, Editura Trei) par sa se adreseze doar specialistilor (psihologi, psihiatri, psihoterapeuti), in masura in care abordeaza schizofrenia sub diferite aspecte, totusi interesul lor cultural este considerabil. Caci descoperirea arhetipurilor si a inconstientului colectiv este indestructibil legata de activitatea psihiatrica a lui Jung. Asa cum Freud a descoperit inconstientul personal pornind de la nevroze, Jung a descoperit inconstientul colectiv bazandu-se pe tratamentul psihozelor.

    Justitie exemplara

    Undeva, pe strazile orasului San Francisco, un tanar fuge pentru a-si salva viata. El este acuzat pe nedrept de mass-media ca a faptuit o crima monstruoasa. Un singur politist stie ca Shea este nevinovat. Un politician ambitios incearca sa-l foloseasca insa pe tanarul nostru pentru atingerea propiilor scopuri. Si, din pacate, singura speranta a lui Kevin Shea este in acest moment un avocat falit. Romanul lui John Lescroart ("Al treisprezecelea jurat") a aparut la Editura Rao.
    ×