x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Maşina prinţilor merge cu... vin!

Maşina prinţilor merge cu... vin!

de Magda Cristina Ursache    |    13 Mai 2011   •   12:51
Maşina prinţilor merge cu... vin!

165228-reutersjohn-stillwell2011-04-29t153536z-1812583437-lr2e74t17b2al-rtrmadp-3-britain-wedding.jpgVă plac automobilele şi sunteţi la curent cu noutăţile care apar în industria bolizilor pe patru roţi? Îndrăgiţi, mai degrabă, maşinile retro? Sau poate sunteţi ecologist şi militaţi pentru combustibilii verzi? Atunci cu siguranţă povestea o să vă atragă.

Imediat după ceremonia nunţii, chiar dacă şi-au amânat plecarea în luna de miere, „mirii secolului”, Prinţul William şi Catherine Elisabeth Middleton – care de vineri, 29 aprilie 2011, vor fi cunoscuţi sub numele de ducele şi ducesa de Cambridge – nu au rezistat să nu facă „o tură” cu o maşină „cu zdrăngănele”, pe care e lipit anunţul cu „proaspăt căsătoriţi”. Şi pentru că nu aveau unde pleca prea departe, Will a plimbat-o pe Kate doar în jurul Palatului Buckingham. Poate părea o informaţie banală, un fel de capriciu princiar care trebuie trecut cu vederea, însă un amănunt mi s-a părut a fi mult prea interesant ca să-i lăsăm pe tinerii însurăţei să se plimbe cu maşina în deplină intimitate. Şi asta pentru că automobilul are o caracteristică inedită: motorul lui a fost convertit pentru ca să funcţioneze cu vin! Ei, nu vi se pare colosal!

De fapt, ca să spunem drept, motorul de şase cilindri funcţionează cu etanol obţinut din surplusul din producţia britanică de vin. După principiul nimic nu se pierde, totul se transformă, iată că vinul care nu ajunge la calitatea potrivită sau nu se vinde într-un termen care să-i permită păstrarea calităţilor organoleptice, nu se aruncă, nu se face oţet, ci se transformă în... combustibil. Mai bine zis în ethanol, care alimentează motorul automobilului. Şi cine spunea că vinul şi şoferii nu pot să „conlucreze” pe şosele? Uite că se poate..., cu o condiţie: fiecare să stea la locul lui – şoferul la volan, iar vinul (sau, mă rog, ce s-a obţinut din el), în rezervor. Poate vă întrebaţi cât vin nu se duce gâl-gâl pe gâtlej, ci foloseşte la punerea în mişcare a unui bolid pe patru roţi? Ei bine, patru sticle de Chardonnay sunt suficiente pentru a obţine un galon de etalon, cu care maşina princiară înaintează 10 mile, adică un picuţ mai mult decât 16 kilometri.

Cred că a venit vremea să vă spun şi ce autoturism are astfel de performanţe. Nu, nu este un automobil de ultimă oră, ci chiar o „bătrânică” de 42 de ani. Mai precis, este acel Aston Martin Seychelles Blue DB6 Volante MKII, pe care Regina Elisabetha a II-a i l-a cum­părat fiului său, Prinţul Charles, în 1969, cu prilejul majoratului. O adevărată frumuseţe pe patru roţi, pe care prinţul nu o lasă să fie condusă de altcineva. Aşa că proaspătul duce de Cambridges trebuie să fie de două ori încântat că „tăticul” i-a permis să o conducă, fie şi cât a durat o tură în jurul Palatului Buckingham. Maşina este unul dintre cele 38 de autoturisme din toată lumea care a fost convertit ca să funcţioneze cu ethanol obţinut din vin.

 

Tehnologii hibride
Fidel grijii sale pentru protejarea mediului înconjurător, Prinţul Albert al II-lea de Monaco a ales să îşi facă apariţia, la Londra, la nunta Prinţului William cu Kate Middleton, într-o maşină cu emisii poluante slabe.
Prinţul Albert al II-lea şi logodnica sa, Charlene Wittstock, au sosit la Catedrala Westminster într-un Lexus LS600h care a fost special pregătit pentru ei.

Constructorii au optat pentru acest automobil să combine un motor standar de 5,0 litri V8 cu combustibil fosil cu un motor electric, pentru a se ajunge la un output total de 439 HP. Prinţul Albert de Monaco încurajează tehnolo­giile hibride în domeniul construcţiilor de maşini, urmărind reducerea emisiilor de CO2 în atmosferă.

×
Subiecte în articol: fun