x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Masterat despre papuci

Masterat despre papuci

de Adriana V. Paduraru    |    28 Apr 2006   •   00:00
Masterat despre papuci
VEDETE
Gabriela Cristea de la Realitatea TV s-a indragostit de Perugia

Pe Gabriela Cristea o cunoasteti de la Realitatea TV, unde prezinta emisiunile "Calendar popular" si "Europetice". Ceea ce probabil nu stiti despre ea este faptul ca a terminat Facultatea de Litere, Etnologie si Folclor, lucrarea de licenta avand o tema mai putin obisnuita: "Viata la bloc". De ce a ales aceasta tema? "De ceva timp antropologii studiaza legende urbane, iar etnologii se preocupa si de subiecte «sociale». Tot in antropologie exista si privirea catre noi insine. Adica sa ne cercetam pe noi. Eu ce puteam cerceta la mine? Unde locuiesc, cum si in ce fel. Deci, locuirea la bloc", ne-a raspuns Gabriela.

PAPUCI. Continuand seria "ciudateniilor", prezentatoarea tv a facut un masterat de antropologie sociala la Central European University din Budapesta, cu o teza despre... cum se poarta papucii. Desi parea simplu la prima vedere, Gabi ne explica ce complicat este, totusi, sa porti papuci: "Depinde daca esti femeie sau barbat, depinde de varsta, de etnie si nu in ultimul rand, de starea sociala. Adica de unde vii si cum stai, in papuci, de exemplu. Acum as vrea sa ma reintorc la folclor si la etnologie si sa strang toate referirile la papuci facute in textele populare. Ar fi ceva! Uite, sa va dau doar un exemplu: «Cu papuci din coji de nuci!» - acesta este un fragment dintr-un colind".

PERUGIA. Gabriela lucreaza in prezent la Muzeul Taranului Roman. Natura meseriei a facut-o sa colinde tara-n lung si-n lat. N-ar putea spune insa cu exactitate care ar fi cel mai frumos loc de la noi. "Locuri frumoase sunt peste tot. Depinde cum anume calatoresti, in ce scop si cu cine. Poate Delta sau Muntii Macinului. Nu stiu, peste tot mi-a placut", a marturisit ea. In ceea ce priveste meleagurile straine, Gabi a fost incantata de Italia, in special Perugia, acolo unde a studiat, timp de un an, antropologia: "Mie mi-a placut la Perugia cel mai mult. Dar nu neaparat locul, cat oamenii".

EUROPETICE. La emisiunea de la Realitatea TV, Europetice, a ajuns impreuna cu o prietena, Simina Radu Bucurenci. "Initial, ne angajaseram sa participam la aceasta emisiune jumatate-jumatate, referitor si la texte si la prezentare. Acum ea scrie mare parte din texte si eu le prezint. Scriu si eu cel putin unul pe saptamana, ca sa nu pierd contactul cu subiectele. La inceput voiam o mica emisiune pastila, care sa fie precum Calendarul Popular si ne gandiseram la granita. Cu granita in ranita. Apoi am ajuns la povesti, la petice si la partea asta de lume in care ne aflam. Europa Centrala si de Est, care este cam peticita", a adaugat Gabriela.

×
Subiecte în articol: papuci