x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Metal simfonic - "Bucharest, you are the best!"

Metal simfonic - "Bucharest, you are the best!"

09 Iun 2005   •   00:00

170 de persoane au contribuit la inregistrarea dublului album Therion, lansat anul trecut si prezentat fanilor din Romania sambata, 4 iunie, pe scena Salii Palatului din Capitala.

  • de DANA PURGARU
  • MUZICA
  • Desi pretul biletelor a ajuns pana la 2.000.000 de lei, desi in acea seara Romania avea meci decisiv cu Olanda, desi in acelasi timp in Piata Constitutiei se tineau concerte gratis, Sala Palatului a fost neincapatoare, plina ochi de rockeri pasionati de metal simfonic, veniti sa-i vada pe cei care de 18 ani le-au cantat si incantat sufletele, Therion.

    Alaturi de capul "rautatilor", Christofer Johnsson (chitara, claviaturi, voce), al carui mentor spiritual este Richard Wagner, au urcat pe scena Salii Palatului din Capitala neobositul Kristian Niemann (chitara) si nazdravanul Johan Niemann (bass), ambii cu studii la Conservatorul de Muzica din Stockholm, Petter Karlsson (baterie) si Mats Leven (vocal).

    Concertul a inceput in forta cu piesa "Blood of Kingu", ce a incalzit publicul, si a continuat cu piese alese pe spranceana din repetoriul format din 15 albume. Alegerea facuta de Christofer Johnsson in privinta vocalului Mats Leven s-a dovedit neasteptat de potrivita, acesta fiind senzatia serii. Chiar daca se stia ca Leven a colaborat cu Yngwie Malmsteen pe albumul "Facing The Animal" (1997), nimeni nu ar fi banuit ce poate izvori din rarunchii sai. Cu o voce curata, de heavy metal, el a facut un duo superb cu soprana Karen Fjorensson, o Felicia Filip a nordului, care i-a lasat pe spectatori cu gura cascata. Aceasta a fost secondata cu brio de alte doua soprane, costumate precum printesele medievale walkiri - Maria Marlov si Suvi Virtanen - acompaniate de doi baritoni - Jari-Petri Henio si Risto Hamalainen, care s-au desfatat cu multe beri in scurtele pauze dintre piese.

    Incepand cu anul 1988, cand muzica Therion era mult mai agresiva, trupa a explorat continuu de-a lungul numeroaselor albume, strabatand regatul misticismului intunecat si magic, oglindind in versurile lor pline de intelesuri ascunse, de istorie, profetii si alte subiecte mai putin obisnuite si aducand muzica simfonica, corurile si instrumentele moderne intr-un melanj maiestuos care isi vrajeste si extaziaza ascultatorii intr-o maniera de care numai compozitorul Christofer Johnsson, "Stravinski al muzicii metal", este capabil. Ultimul dublu disc, "Lemuria" si "Sirius B", scos pe piata in 2004, i-a vrajit chiar si pe cei mai putin acomodati cu astfel de sunete, purtandu-si ascultatorii pe taramuri sumeriene, indiene, grecesti si scandinave. La acesta a contribuit un arsenal bine pus la punct, format din 170 de persoane - orchestra din Praga, instrumente moderne, grand piano, harpa, solisti de opera si un cor clasic.

    Ultimele doua piese din playlistul concertului de la Bucuresti, "Cults of the shaddow" si "To mega Therion", au incins sala la propriu si putina lume a mai stat pe scaune. Desi la conferinta de presa dinaintea concertului trupetii au fost reticenti la capitolul bis-uri, ei au plusat totusi in final "aruncand" in public cu doua senzatii metalice: "Melissa" a trupei Mercyful Fate si "The Iron Fist" de la Motorhead, pe care Mats Leven s-a dezlantuit de-a dreptul, imitand perfect vocile lui King Diamond si a lui Lemmy Killminster.

    "Thank you, Bucharest, you are the best!", a rasunat in finalul concertului, dupa doua ore.

    Discografie Therion

  • 1990 - Time shall tell (EP)
  • 1001 - Of darkness

  • 1992 - Beyond Sanctorum

  • 1993 - Ho drakon ho megas

  • 1995 - Beauty in black (EP)

  • 1995 - Lepaca kliffoth

  • 1996 - Theli

  • 1997 - A’arab zaraq lucid dreaming

  • 1998 - Vovin

  • 1999 - Crowning of Atlantis

  • 2000 - Deggial

  • 2001 - Secret of the runes

  • 2002 - Live in Midgard

  • 2004 - Sirius B
  • - Lemuria
  • Vine Frozen Dusk!

    Din dorinta de a "creste calitatea culturii din Romania", Fundatia Aquarius, care a organizat si concertul Nightwish de anul trecut, dar si acesta, cu Therion, a promis pentru viitorul apropiat o alta senzatie muzicala: un concert live al formatiei romanesti de gotic simfonic Frozen Dusk, care are ca emblema o voce de exceptie, "o noua Angela Gheorghiu, dupa cum o numeste celebrul tenor - maestrul Ionel Voineag.

    MUSIC OUT

    Smokie in Capitala

    Trupa britanica Smokie - autoarea unor hituri precum "Living Next Door to Alice" si "Lay Back in the Arms of Someone" - va concerta la 1 iulie, la Sala Palatului din Bucuresti. Smokie a mai fost in Romania in 1999, cand a sustinut doua concerte la Cluj-Napoca.
    De data asta, Terry Uttley (voce, chitara bas), Mike Craft (voce), Mick McConnell (chitara solo), Steve Pinnell (tobe) si Martin Bullard (clape) vin la sarbatorirea a 15 ani de la infiintarea RTC Holding. Concertul din Romania figureaza pe o agenda destul de plina a trupei in lunile iunie si iulie, cu spectacole in Irlanda, Norvegia, Germania, Suedia si Austria, potrivit site-ului www.smokie.co.uk.

    Mark back

    Mark Owen (fost membru Take That) revine cu un album nou-nout (10 piese) si cu un single, "Believe In The Boogie" (6 iunie 2005), o piesa extrem de britanica si de prietenoasa. Intregul album poate fi descris ca o colectie de cantece pop usor de retinut, de fredonat si foarte "de-reascultat". Albumul - "How The Mighty Fall" - se va lansa la 20 iunie si va fi o adevarata surpriza pentru cei care s-au saturat de pop fabricat. (Raluca Grintescu)
    ×