x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Monstri legendari

Monstri legendari

24 Mar 2005   •   00:00

MAGAZIN
Cine ne sperie cand ne ducem la cinema

Cand au inventat cinematograful, fratii Lumiere nu s-au gandit la consecinte. Una dintre ele avea sa se materializeze curand, o data cu aparitia unor creaturi inspaimantatoare, ce aveau drept unic scop cucerirea lumii.

  • de RALUCA GRINTESCU

  • Monstrul acvatic

    NUME: "Creatura din lacul negru"

    FILM: "Strania creatura din laguna neagra" (Jack Arnold, 1954). I-au urmat "Intoarcerea creaturii" si "Monstrul e printre noi".

    ORIGINE: Creatura reprezinta hibridul perfect dintre membrii faunei acvatice de la inceputurile vietii pe Pamant si primele mamifere terestre care au evidentiat, multe mii de ani mai tarziu, specimene de tipul celor de la Spice Girls.

    CARACTER: Foarte retras si izolat in negrul sau lac, nefericitul monstru nu a reusit sa-si explice niciodata teoria darwinista si nu a inteles de ce savantii ii poarta un interes nemascat.

    VECINI DE PALIER: Alte creaturi, de apa dulce sau sarata, albastra sau neagra, ce ataca excursionistii estivali: rechini, pirahna, aligatori, caracatite, baracude si... sirene! Si, bineinteles, monstrul din Loch Ness!

    Monstrul atomic

    NUME: Godzilla

    FILM: "Godzilla"

    ORIGINE: Celebrul monstru preistoric japonez, transformat in dragon urias sau tyranozaur. Este un produs al experientelor nucleare si simbolizeaza revolta naturii impotriva nebuniei si inconstientei oamenilor.

    TENDINTA: De-a lungul timpului, Godzilla devine un Zorro al Terrei in pericol. La randul lor, viitorii adversari vor fi reprezentati de o specie noua: mastodonti cibernetici supusi clonarii.

    VECINI DE PALIER: "Rodan", cu pterodactilii sai uriasi, "Itoka", "Monstrul galaxiilor", "Lumea disparuta", "Godzilla" (Varianta americana).

    Monstrul invadator

    NUME: Animalul prefera sa-si pastreze anonimatul

    FILM: "Razboiul lumilor" (1952)

    ORIGINE: Romanul lui H.G. Welles, a carui actiune a fost intentionat schimbata. Aparitia navetelor spatiale, descoperirile cosmice si totodata climatul paranoic generat de razboiul cu Uniunea Sovietica au favorizat invazia extraterestrilor. Sunt veniti intotdeauna de pe Marte, caci micutii oameni verzi locuiesc pe o planeta rosie.

    VECINI DE PALIER: "Mars Need Women", "Flight to Mars".

    Monstrul expresionist

    NUME: Contele Orlock, zis Nosferatu sau Mortul-Viu.

    FILM: "Nosferatu" (1922)

    ORIGINE: Romanul lui Bram Stocker "Dracula" (1897), inspirat de printul Transilvaniei, Vlad Tepes. Din ratiuni lesne de inteles, acest nume nu a fost pronuntat niciodata. Nosferatu se hraneste cu sange uman si seamana teroare. Pelicula nemteasca din perioada filmului mut, "Nosferatu" apartine scolii expresioniste, alaturi de "cabinetul doctorului Cagliari" (1919), "Golem" (1920), "Cei trei Lumieres" (1921) si "Metropolis" (1925). Pasionati de scenele vii, de imaginile inconstientului si ale onirismului, cineastii expresionisti inventeaza un limbaj vizual torturat. S-au realizat circa 700 de asemenea filme, dintre care mai mult de 100 il au ca figura centrala pe Dracula.

    Monstrul clasic

    NUME: Monstrul lui Frankenstein sau "Creatura"

    FILM: "Mireasa lui Frankenstein" (James Whale, 1935), cu aproape 200 de adaptari. In cinema a aparut in 1910, dar cea mai convingatoare interpretare ii apartine lui Boris Korloff in "Frankenstein" (1931).

    PARTICULARITATI: Mut, bine dezvoltat, foarte puternic, cu multe cicatrice, rezultat al unei operatii dificile, si foarte... susceptibil. De fapt, creatura contelui Frankenstein este sensibila, dar nimeni nu banuieste asta.

    DORINTA NEIMPLINITA: De-a lungul intregii sale cariere, monstrul si-a cautat "jumatatea".

    Monstrul patetic

    NUME: John Merrick

    FILM: "Elephant man" (1980)

    ORIGINE: Sensibilitatea si cultura omului obisnuit.

    TENDINTA: S-a abordat pentru prima oara problema demnitatii monstrilor. Si cum sa nu devii sensibil, cum sa nu treci peste aspectul dezgustator si cum sa nu simti compasiune pentru o fiinta care striga, cu toata disperarea lumii in glas: "Eu nu sunt un monstru, sunt o fiinta umana!".

    VECINI DE PALIER: O gramada.

    Monstrul viselor

    NUME: Freddy Krueger

    FILM: "Cosmarul de pe Elm Street" (Wes Craven, 1984)

    ORIGINE: Acest monstru ar fi conceput, se pare, de o femeie foarte credincioasa, in timpul unui viol. Asa se explica de ce Freddy urmareste adolescentii pe strada si ii pedepseste pe cei care au pacatuit.

    VECINI DE PALIER: Michael Myers din "Halloween"; Jason Vorhees din seria "Vineri 13";

    CARACTER: Freddy nu este un robot uman, o masina ucigasa. El planifica tot, adora sa semene teroare si ucide din placere. De altfel, el apare numai in vis. "Delirez! Treziti-ma, visez!", striga gemand victimele, care, o data trezite, mor.
    ×
    Subiecte în articol: film nume monstrul