x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nascuti pe 21 decembrie

Nascuti pe 21 decembrie

de Adriana V. Paduraru    |    15 Dec 2006   •   00:00
Nascuti pe 21 decembrie

Marturiile a opt tineri veniti pe lume in libertate. Pentru cei din generatiile care au prins comunismul, atat in perioada sa de glorie, cat si la apus, 21 decembrie 1989 inseamna: Ole, ole, Ceausescu nu mai e!, Jos tirania, am scapat de cartele, frig, economii la lumina!, "Nici o masa fara peste", Cantarea Romaniei etc.

Documentar

Marturiile a opt tineri veniti pe lume in libertate. Pentru cei din generatiile care au prins comunismul, atat in perioada sa de glorie, cat si la apus, 21 decembrie 1989 inseamna: Ole, ole, Ceausescu nu mai e!, Jos tirania, am scapat de cartele, frig, economii la lumina!, "Nici o masa fara peste", Cantarea Romaniei etc. Pentru cei nascuti in zilele Revolutiei, 21, 22 decembrie 1989 au legatura cu numele lor (Victor, Victoria) sau cu o istorie pe care nu au trait-o. O istorie la fel de veche si plina de semnificatii precum domnia lui Stefan cel Mare sau voievodatul lui Litovoi. Ce stiu sau nu acesti copii despre ce a fost inainte de ’89? Cum arata acesti tineri ajunsi la un pas de varsta maturitatii?

Cu opt dintre ei ne intalnim la 21 decembrie la TVR 1, de la ora 20:15, in cadrul unui proiect pe care TVR l-a lansat acum jumatate de an. Adolescentii nascuti in zilele Revolutiei au fost rugati sa scrie pe adresa TVR si sa spuna cum arata o zi obisnuita din viata lor sau ce stiu despre intamplarile zilelor in care au venit pe lume.

In final au fost oprite opt povesti, care au devenit subiectele a opt scurtmetraje realizate de Cornel Mihalache, Mara Manolescu, Luminita Iordanescu, Silvia Ionescu, Florentina Enache, Alexandra Irimia, Silviu Jicman, Sabina Pop. Ii veti vedea pe Catalin Dornea, Flavia Carstea, Adina Leon, Raluca Boboc, Silvana Tivadar, Victor Livadaru, Gina Marin, Sonia Victoria Armasu - atat in mijlocul familiilor lor, cat si la scoala, in locurile preferate, ii veti auzi vorbind despre vietile parintilor lor si ale colegilor lor, despre aspiratiile si problemele lor.
Info

EXPERIMENTE TRASNITE. Ce poate fi mai rau decat scrasnetul unghiilor pe tabla? Pregateste-te sa auzi cele mai oribile sunete din lume. Oare inotul cu stomacul plin iti face rau? Mergem la departamentul de teste pentru a afla daca mamele noastre aveau dreptate. Afla despre pestii minusculi ce detin secretul unui tratament impotriva raului de masina. Te-ai intrebat vreodata cat de repede zboara secretia nazala din nasul unui om care stranuta? Noi iti aratam cat de repede si cat de departe. De ce se aduna pasarile in cartierele elegante? Se pare ca sunt mai pretentioase decat am crede. In cele din urma, afla cum sa prajesti un ou pe hartie si cum urina poate alimenta bateriile. "Experimente trasnite" transforma neobisnuitul intr-o necesitate practica.
National Geographic - Experimente traznite - Documentar - Vineri - 22:30

MONSTRUL. Monstrul din Loch Ness a devenit o legenda binecunoscuta in toata lumea, mii de turisti vizitand regiunea anual. Nessie este probabil una din cele mai renumite creaturi misterioase din lume. Se pare ca acest monstru acvatic a fost observat prima data in anul 565 de catre Sf. Columba, care se spune ca l-a alungat cu puterea rugaciunilor sale pentru totdeauna (faptura insa se pare ca a aparut din nou). O echipa de experti in animatie electronica construieste un model al monstrului. Va fi publicul pacalit de acest fals?
National Geographic - "Experimentul decisiv" - Documentar - Duminica - 22:00
  • Rubrica realizata de Raluca Grintescu
  • ×