x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nick Cave ar putea veni în România

Nick Cave ar putea veni în România

10 Oct 2009   •   00:00
Nick Cave ar putea veni în România

Muzicianul Nick Cave ar putea veni în România, anul viitor, la invitaţia Polirom, a declarat directorul editorial al editurii ieşene, Bogdan-Alexandru Stănescu, la lansarea traducerii celui mai nou volum al artistului, "Moartea lui Bunny Munro", care a avut loc, aseară, în Bucureşti.



"O să îl aduc pe Nick Cave, în România, la anul", a spus directorul editorial Polirom, explicând că aşteaptă ca muzicianul să încheie proiectele în care este implicat în prezent. Negocierile în acest sens sunt la început. "Pot să vă spun că săptămâna viitoare o să iau masa cu Nick Cave", a mai spus Bogdan-Alexandru Stănescu.

Drepturile pentru traducerea celui mai recent roman al celebrului muzician au fost achiziţionate de Polirom anul trecut, după Târgul de Carte de la Frankfurt, cel mai important eveniment al industriei editoriale din Europa. Cartea a apărut în limba română în colecţia "Biblioteca Polirom". Bogdan-Alexandru Stănescu a spus că Nick Cave a avut, de altfel, amabilitatea să trimită un banc special pentru varianta românească a cărţii "Moartea lui Bunny Munro", pentru a înlocui o glumă foarte greu de tradus din limba engleză.

La lansarea traducerii în limba română a romanului, care a avut loc la Club Control din Bucureşti, au participat şi jurnalistul Costi Rogozanu, vedeta de televiziune Andrei Gheorghe şi traducătorul volumului, Ciprian Şiulea.

Acesta din urmă a fost de părere că "Moartea lui Bunny Munro" îmbină "un fel de lejeritate de desene animate cu un fel de schemă tragică şi profundă". "Mă bucur că Nick Cave era celebru când a scris romanul acesta", a mai spus Ciprian Şiulea, referindu-se la faptul că notorietatea lui Nick Cave va aduce mai multă atenţie asupra volumului acestuia, care "în engleză sună minunat".

Totodată, Costi Rogozanu a spus, dându-l exemplu pe Nick Cave, că, de mai mult timp, "zona rock - punk a început să producă poeţi mai buni decât cei de meserie". "Dacă au intrat şi în zona de proză (muzicienii, n.r.), s-ar putea să ne pierdem pâinea şi pe partea asta", a adăugat el.

În cadrul evenimentului de lansare, au fost prezentate şi înregistrări video, în care muzicianul Nick Cave citeşte din "Moartea lui Bunny Munro".

Lansarea romanului "Moartea lui Bunny Munro", care a avut loc la începutul lui septembrie, concomitent, în 31 de ţări, a coincis cu reeditarea primului volum scris de Nick Cave, intitulat "And the Ass Saw the Angel", care a fost lansat în 1989. De altfel, "Moartea lui Bunny Munro" reprezintă întoarcerea lui Cave la literatură, după 20 de ani.

Romanul "The Death of Bunny Munro" prezintă povestea unui agent comercial care vinde produse cosmetice soţiilor casnice din oraşele de pe coasta sudică a Marii Britanii. După sinuciderea soţiei sale, bărbatul decide să plece într-o călătorie cu fiul său, în vârstă de nouă ani.

Noul roman reprezintă cel mai recent proiect din cariera complexă a artistului Nick Cave, autor de spectacole de musical şi al scenariului filmului "The Proposition" (2006).

În România, cartea "Moartea lui Bunny Munro" are preţul de circa 24 de lei, informează Mediafax.

Nick Cave, în vârstă de 51 de ani, este muzician, compozitor, romancier, scenarist, pictor şi, ocazional, actor. El este cunoscut pentru succesul avut împreună cu formaţia lui, Nick Cave and the Bad Seeds, înfiinţată în 1984, care a câştigat admiraţia criticilor de specialitate datorită fascinaţiei membrilor trupei pentru rădăcinile muzicii americane.

×
Subiecte în articol: magazin