x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Noi acuzaţii împotriva lui Boris Berezovski

Noi acuzaţii împotriva lui Boris Berezovski

25 Noi 2008   •   00:00

Procurorii ruşi au adus acuzaţii noi de fraudă la scară largă împotriva oligarhului rus aflat în exil în Marea Britanie, Boris Berezovski, a anunţat marţi Biroul Procurorului General, pe site-ul de Internet, relatează RIA Novosti, în ediţia electronică.



Procurorii au predat dosarul penal unui tribunal, care urmează să îi judece pe Berezovsksi şi pe Iuli Dubov, acuzaţi de spălare de bani în cadrul unui acord de livrare a unui lot semnificativ de maşini, în care a fost implicat şi producătorul rus de maşini AvtoVAZ, potrivit site-ului.

Peste zece anchete penale au fost deschise în Rusia împotriva lui Berezovski, care a fost şi asociatul fostului preşedinte Boris Elţîn, inclusiv pentru încercarea de a delapida suma de 13 milioane de dolari de la o bancă din Rusia.

Rusia a eliberat numeroase mandate de arest pe numele lui Berezovski şi a cerut în repetate rânduri extrădarea lui din Marea Britanie, ţară unde a primit azil politic în 2000.

Potrivit procurorilor, Berezovski s-a folosit de relaţiile personale în cadrul conducerii AvtoVAZ, pentru a încheia un aranjament între AvtoVAZ şi un alt producător de maşini, LogoVAZ, condus de oligarhul rus şi de alţi membri ai grupului.

Anchetatorii cred că Berezovski şi alţi membri ai grupării sale infracţionale au plănuit să folosească banii obţinuţi din vânzarea de maşini pentru a cumpăra acţiuni la companii de prestigiu, proprietăţi imobiliare şi în alte scopuri personale.

Potrivit investigatorilor, contrar contractului, gruparea condusă de Berezovski nu a plătit 5.560 de maşini firmei AvtoVAZ şi a folosit o suma pe care o datora companiei, circa 24 de miloane de dolari, în scopuri personale.

Banii au fost folosiţi pentru achiziţionarea de acţiuni la televiziunea publică rusă şi la Moscow Independent Broadcasting Corporation, care deţine postul de televiziune TV6. De asemenea, o parte din bani au fost cheltuiţi pe investiţii imobiliare în zone scumpe din afara Moscovei.

Anchetatorii au stabilit, de asemenea, că Berezovski a cheltuit o parte din bani pentru a cumpăra 14,3 hectare de teren în districtul Krasnogorsk din nord-vestul Moscovei, pentru fiica sa.
Mediafax

×
Subiecte în articol: lumea berezovski