x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Nollywood, noul rival al Hollywood-ului

Nollywood, noul rival al Hollywood-ului

de Cristina Ologeanu    |    08 Iul 2005   •   00:00
Nollywood, noul rival al Hollywood-ului

DOCUMENTAR
In cadrul sezonului de programe dedicate Africii, BBC Prime difuzeaza "Nollywood", un documentar despre industria filmului din Nigeria aflata in plina inflorire.
DOCUMENTAR
In cadrul sezonului de programe dedicate Africii, BBC Prime difuzeaza "Nollywood", un documentar despre industria filmului din Nigeria aflata in plina inflorire.

In ciuda dezastrului economic Nigeria beneficiaz de o industrie a filmului care o claseaza pe al treilea loc in topul mondial dupa Hollywood si Bollywood. Documentarul "Nollywood" relateaza momentele bune si mai putin bune din producerea unui film in conditiile din Nigeria. Nick Moran, vedeta filmului "Loturi, poturi si focuri de arme", are la dispozitie trei saptamani pentru a regiza un film nigerian cu un buget de mai putin de 10.000 lire sterline. Regizor de film in plina ascensiune, Nick Morana a vazut cat de dificil este sa faci un film la Hollywood sau in Marea Britanie, unde oamenii pot sa astepte efectiv ani in sir pana sa isi vada eforturile transpuse pe marele ecran. Acum i se ofera ocazia sa colaboreze cu doi dintre cei mai mari producatori din Nigeria pentru a face un film in stil… Nollywood.

Nick se confrunta cu o provocare absolut obisnuita pentru industria de film nigeriana, unde filmele facute mereu pe fuga si cu bani putini devin in mod regulat succese uriase.

54 de lansari pe saptamana


In cea mai efervescenta perioada a sa, anul trecut, industria de gen de aici a lansat "numai" 54 de titluri noi. Nu intr-un an, ci intr-o singura saptamana! Conform estimarilor, valoarea anuala a acestei industrii a atins 45 de milioane de dolari americani. Filmele acopera cele mai diverse genuri, de la povesti de dragoste si naratiuni istorice pana la filme cu gangsteri, voodoo si povesti cu fantome. Nu ruleaza in cinematografe, ci sunt lansate pe suport video, dintr-un punct central din Lagos, de unde sute de casete inunda strazile o data la doua saptamani, distribuite prin magazine, tonete si vanzatori ambulanti. Obiectivul producatorilor este sa isi recupereze investitia initiala in termen de o saptamana dupa ce filmul devine disponibil pe strada.

Organizare contra cronometru


Pentru Nick va fi o experienta complet diferita fata de Hollywood. Va avea la dispozitie o singura zi pentru casting, o singura zi pentru gasirea locatiilor, si numai cateva zile pentru a-si pune scenariul in ordine. Va filma cu o camera digitala mica. Lucrurile nu se intampla asa cum era el obisnuit, insa experientele sale vor demonstra cum a reusit industria nigeriana de film sa obtina aceasta pozitie absolut unica. Nick va reflecta viata nigeriana asa cum se prezinta ea, pentru producatorii si actorii cu care lucreaza.
Documentarul va explora si lumea subterana a Lagos-ului, cel mai dinamic, cel mai periculos si cel mai electrizant oras al Africii, precum si modul in care filmele reflecta miturile si cultura tarii. Cum va reusi un regizor britanic, instruit la scoala proceselor de creatie occidentale, sa faca fata exigentelor uriase ale acestui mediu atat de solicitant? El va lucra in permanenta cu un singur obiectiv, pentru un termen-limita: momentul cand la vizionarea filmului va asista cel mai important segment al publicului din Lagos: criticii, distribuitorii, actorii, producatorii si fanii filmului din Nigeria, care ii vor spune exact ce parere au despre eforturile lui. (C.O.)

×
Subiecte în articol: film