x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Oamenii de ştiinţă au aflat ce a mâncat ultima oară Otzi, omul gheţurilor

Oamenii de ştiinţă au aflat ce a mâncat ultima oară Otzi, omul gheţurilor

de Agerpres    |    30 Iun 2011   •   13:25
Oamenii de ştiinţă au aflat ce a mâncat ultima oară Otzi, omul gheţurilor

Prezentata in cursul acestei luni la al saptelea Congres mondial de cercetari asupra mumiilor, care s-a tinut la San Diego (California, SUA), si realizata de cercetatori italieni, o analiza a continutului stomacului celebrului vanator din neolitic gasit congelat intr-un ghetar din Alpi a aratat predilectia acestuia pentru carnea de muflon, scrie site-ul maxisciences.com.

Descoperit in 1991 intr-un ghetar din Alpii italieni, corpul mumificat de frig al unui barbat din neolitic, vechi de 5.000 de ani, numit Otzi, continua sa fie studiat de oamenii de stiinta. Frank Maixner, microbiolog la Institutul din Bolzano (Italia), si colegii lui au reusit sa analizeze continutul stomacal al mumiei, lucru deosebit de dificil din cauza deplasarii post-mortem a organelor.
Depistat gratie pozitiei fata de alte organe (cum ar fi vezica, identificata prin prezenta calculilor), stomacul, ajuns sub plamani si micsorat ca urmare a procesului de mumificare naturala, continea urme de grau si carne, ca si intestinele analizate inainte. Otzi mancase bine cam cu doua ore inaintea mortii.

Analiza ADN a carnii a aratat ca provenea de la un muflon, animal salbatic care se vana cu arcul si sagetile, ca cele gasite la Otzi. Cercetatorii n-au aflat daca mancarea (carnea) a fost pregatita, iar resturile de blana si muste sugereaza ca barbatul nu curata carnea pe care o consuma. 'N-a fost deloc o mancare igienica', incheie Frank Maixner.

×
Subiecte în articol: cercetare otzi omul gheturilor