x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Opt zile fără divorţuri

Opt zile fără divorţuri

de Anca Aldea    |    01 Oct 2009   •   00:00
Opt zile fără divorţuri
Sursa foto: Liu Jin/AFP/MEDIAFAX

Începând de astăzi, timp de opt zile, cuplurile care trăiesc în cea mai mare municipalitate din China, Chongqing, nu mai au voie să se certe. Iar "obiectele zburătoare suspecte" nu au ce căuta pe cerul senin al Beijingului.



Şi nici zmeele, porumbeii şi baloanele.
La zi de sărbătoare, vacanţă pentru bugetari şi măsuri relaxate pentru toate lumea. Nimeni şi nimic nu trebuie să perturbe liniştea publică - nici măcar "obiectele zburătoare suspecte" - taman acum când China aniversează şase decenii de la proclamarea Republicii Populare.

DOAR NUNŢI
Funcţionarii publici au anunţat că în următoarea săptămână nu vor înregistra la Starea Civilă nici acte de divorţ. Angajaţii spun că nu mai fac faţă numărului prea mare de căsătorii din această perioadă - mariajele în timpul aniversării comuniste devenind, de la o vreme, o modă. Realitatea este nuanţată. Rata divorţurilor a crescut dramatic în ultimii ani. Potrivit unei statistici, 1,4 milioane de chinezi s-au separat legal în 2007.

Divorţul este "încurajat" fie de relaxarea, în 2003, a legislaţiei (care spune că procedurile aferente pot fi rezolvate într-o singură zi), fie de o nevoie tot mai generalizată a chinezilor de a se preocupa mai mult de nevoile personale, decât de menţinerea familiei. De altfel, începând cu sfârşitul anilor '70, numărul divorţaţilor a crescut de patru ori.

Potrivit cotidianului China Daily, citat de BBC, responsabilii de la Starea Civilă din majoritatea districtelor municipiului Chongqing - unde trăiesc peste 31,44 milioane de locuitori - le vor închide uşa în nas ranchiunoşilor puşi pe divorţ tocmai acum, când oamenii ar trebui să-şi fie recunoscători unii altora, să se iubească (până la adânci bătrâneţi) şi să se respecte. "Vom lucra voluntar pentru a elibera certificate de căsătorie, dar nu vom accepta nici o întrevedere pentru aceia care vor să-şi înscrie la oficiul nostru actele pentru hotărârea de divorţ", a declarat un ofiţer de stare civilă din cartierul Yuzhong.

FĂRĂ PORUMBEI ŞI ZMEE
Pentru a nu perturba activităţile care marchează 60 de ani de la instaurarea regimului comunist, autorităţile de la Beijing au cerut populaţiei care locuieşte pe principalele bulevarde să nu lanseze porumbei, zmee, baloane sau orice "obiecte zburătoare suspecte", fără să precizeze dacă acestea din urmă fac parte din categoria "obiectelor zburătoare neindentificate" sau, mai pe scurt, a farfuriilor zburătoare venite din spaţiu.

Riveranii nu au voie nici măcar să deschidă ferestrele sau balcoanele în timpul somptuoaselor manifestaţii. Uriaşa paradă militară din Beijing, care va trece prin Piaţa Tiananmen (unde Mao Tze Dong a proclamat Republica Populară) şi va traversa capitala dintr-o parte în alta, va fi monitorizată de un număr impresionant de forţe de securitate, formate din peste un milion de voluntari, şi 18 avioane speciale, care vor împrăştia, cu rachete antigrindină, ploaia în caz că îşi va face de cap în zi de aniversare. Aşteptările sunt mari.

Potrivit Radio România Actualităţi, spre deosebire de ceilalţi ani, la marşul de la 1 octombrie nu vor fi văzute foarte multe tancuri, ci o armată modernă, a secolului al XXI-lea, flancată de 100.000 de adulţi şi 80.000 de elevi şi studenţi, care vor purta pancarde cu mesaje de laudă la adresa regimului comunist. Spectacolul din stradă se va încheia cu un foc de artificii de două ori mai mare decât cel de la deschiderea Jocurilor Olimpice de anul trecut.

×
Subiecte în articol: magazin