x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Parerea mea

Parerea mea

05 Mai 2005   •   00:00
CARICATURA

(C)RAMPE

Oualele dupa Maruta

Draga Maruta, precum si draga Cataline, nu stiu cine te-o fi adus pe tine in peisajul mediatic romanesc, dar eu ii multumesc mult de tot acelei persoane, pentru ca-i datorez foarte multe. Iti multumesc si tie ca existi, ca altfel nu stiu ce m-as fi facut fara tine. Te iubesc de nu te vezi si ai grija, tata, sa nu te schimbi, pentru ca esti asa haios ce n-am pomenit io in toata viata mea.

As dori sa te informez, cu toata dragostea de care sunt in stare si cu toata modestia mea mare cat China, ca substantivul "ou" la genitiv-dativ devine, cum ar veni, "oualor", asa precum bine ti-au soptit prostii aia din regia de emisie, niste... niste... ca nu-mi vine acuma nici un substantiv sau adjectiv mai de Doamne-ajuta. De fapt, eu mi-am dat seama de mai multa vreme ca acei oameni sunt niste oameni care-ti vor raul si d-aia te fac s-arati ca un... ca un... na, ca iar nu-mi vine nimic mai de Doamne-ajuta. De fapt, mai Cataline si mai Maruta, la ce sa te-astepti de la niste colegi care nu stie sa vorbeste romaneste? Ce poti sa-i ceri unui om care-ti sopteste-n casca decat, eventual, sa-ti spuna cuvant cu cuvant ce sa spui?

Ah, da, stiu! De fapt, toata poanta asta cu "oualelor", cum le spui tu, s-a dorit a fi DECAT o chestie haioasa rau, cum ai zis tu la un moment dat (vezi, eu, pentru ca sunt foarte, foarte bun si am un suflet mare, mare de tot, cat un ou incondeiat de mare, vorbesc pe limba ta, pentru ca sa ma-ntelegi, nu ca... hmmm... simpaticii tai colegi din regia de emisie care-ti spune ei tie cum sa zice corect si cum nu sa zice corect, ce sa zic, parca ei cine s-or fi crezand?).

Cataline, tata, iti zic ca la copilu’ meu, ba, ai, ba, incredere si in oamenii astia mai mari ca tine (de exemplu, asa ca mine), ca noi ce-ti mai vrem binele! Asculta si de gura noastra, ca nu degeaba om face umbra lu’ pamantului degeaba. Ba!

Tu sa nu te-ncrezi in toti, ca lucrurile pe lumea asta mica si rea sunt naspa de tot, da’ om trece toti de toate, ce sa zic si io acuma... Cataline, tata, fii antena, iti dau DECAT un sfat sau poate mai multe, nu stiu, ca te vad asa, mai neajutorat. Oamenii astia, pe lumea asta, ie rai, ma, tatica, bre, da’ "tu ramai la toate rece", cum ar spune nemuritorul nostru poet national, Gambeta. Gambeta nu-mai-stiu-cum. Fereste-te pazea de omul parsiv, cu zambet pe chipu’ lui care pe fata zice una si cand te-ntorci putin cu spatele zice alta. De exemplu, oamenii aia din regia de emisie sa nu te-ncrezi in ei.

Tu increde-te, tata, in Gramatica Academiei, in Indreptarul Ortografic, Ortoepic si de Punctuatie, in culegerile de exercitii si probleme ale lu’ Gheba, in cartea "Amintiri din copilarie", in nemuritoarele "Povestiri nemuritoare", in "Istoria Angliei" de Andrei Moroa (mare boier, mare caracter!), precum si in DEX (mai pe intelesu’ tau, ca esti si tu mic, Dictionarul Explicativ al Limbii Romane). Practic.

CASUTA POSTALA
Adrian Sandulescu, Iasi. Domnule profesor, suntem capabili sa va intelegem indignarea fata de emisiunea tv si fata de moderatorul ei, dar nu putem accepta cuvintele pe care le-ati folosit pentru a va exprima nemultumirea. Stiti, desigur, ca e imposibil ca o emisiune sau o televedeta sa multumeasca pe toata lumea. Dvs., ca specialist in psihologie si sociologie, ati fi putut, de pilda, sa dati exemple concrete de culpa in care s-a gasit dr. Cristian Andrei, in loc sa-i atribuiti epitete imposibil de reprodus.

Marilena Ichim, Rosiorii de Vede. Dupa ultimele noastre informatii venite de la Antena 1, sitcom-ul "Agentia matrimoniala" va fi difuzat incepand cu data de 16 mai.

Tudorel Vacarciuc, Tulcea. Scumpirea abonamentelor la cablu se va pune in aplicare de la 1 iunie. Cele 19 procente in plus se datoreaza introducerii, de catre Guvern, a TVA pentru serviciile de transmisie a programelor tv prin cablu. In mod sigur, companiile Astral, RCS si UPC Romania vor aplica majorarea.

Mirela Anghel, Calarasi. Nu, nici vorba! Stefan Banica Jr. si Cosmina Pasarin nu sunt impreuna in viata de zi cu zi, contrar celor auzite de tine "din surse mai mult decat sigure". Argumentul pe care-l consideri tu "forte", adica pozitia celor doi in care au pozat pentru coperta Ghidului tv al JN, nu e relevant nici pe departe. Asta denota ca Banica Jr. si Cosmina sunt foarte buni actori daca te-au facut sa crezi ca au o idila.

Cristina Patrut, Lugoj. In peisajul audiovizualului, televiziunea SENSO nu este exclusiv religioasa, desi este "reconstruita" din vechiul post tv Pax. SENSO s-a lansat la 20 aprilie si promite o selectie originala de talk-show-uri, reportaje, filme artistice si documentare, emisiuni culturale, pentru copii etc.

In continuare ne puteti adresa intrebari la: Piata Presei Libere nr. 1, corp D, etaj 8, Jurnalul National, cod 013701, Sector 1, Bucuresti sau pe adresa de e-mail suplimenttv@jurnalul.ro

RautaCIZME
Promo. "Astazi, la ora locala 14:00, in Bagdad, echipa din Madrid a urcat o pozitie in clasament gratie interventiei energice a fortelor de ordine care au stabilizat indicele de la Bursa din Tokyo, unde presedintele a tinut un moment de reculegere impreuna cu portavioanele din Golf, pe care populatia le-a amendat la scrutinul din saptamana trecuta." Nu-i asa ca nu ati inteles nimic? Nici noi. Dar exact asa - plus minus vreo cateva virgule - suna ultimul promo al postului Realitatea TV. Bine ca nu behaie careva pe fundal: "Asta-i realitatea!". Acu’ daca ati vazut vreo legatura intre aceste randuri si mesajele adresate rezistentei franceze in cel de-al doilea razboi mondial (gen "Bunicuta croseteaza sarmale in pridvor", "Charles i-a furat limonada parohului" sau "Lui Lulu i se face frig de la caniche"), atunci inseamna ca trebuie sa consultati medicul sau farmacistul. Dragut e ca mesajul este redat la fiecare 10 minute, ca doar repetitia e mama invataturii, nu-i asa?

Promo. "Lupta pentru adevar continua" anunta, razboinic, un alt promo, de la acelasi post. Te astepti sa apara Sorin Ovidiu Balan cu mitraliera indreptata catre tine. Nu este decat Robert Turcescu cu ai lui invitati 100% periculosi: Andreea Marin si Carcotasii Huidu si Gainusa. Cineva tot trebuia sa afle cine submineaza economia nationala.

Stiri. Tot la Realitatea. Oamenii isi fac de cap la malul marii sarbatorind Invierea. Tot de cap isi face si reporterul care vede o realitate usor deformata: "Momentul Invierii a fost marcat de o jerba spectaculoasa de artificii". Acu’ sa ne iertati, da’ noi stiam ca jerba era la flori si mai exact la mort! Si nu la artificii si, respectiv, la Inviere. Offside!
×