x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Parerea mea

Parerea mea

10 Mar 2005   •   00:00
CARICATURA

(C)RAMPE

Sonatul kreutzer

Femeia din mine a trepidat fericita in prima zi de primavara, cand a gasit cu dureroasa nostalgie prezenta in televizor a unui mare domn al cantecului romanesc si omenesc, de asemenea. Este vorba de marele slagar-man, facatorul de hituri pe banda rulanta, mereu-tanarul... tan-taneee... doamnelor, acoperiti-va ochii si tineti-va respiratia... stati asa, ca vreau sa va fac o surpriza de proportii gigantesti, cu suspansul de rigoare, cu tot tacamu’, cu alea-alea... deci, cum ziceam... celebrul si mereu tanarul... celebrul... si mereu tanarul... celebrul si mereu tanarul... Mariaaaaaan... Nistooooooor, oh, yeaaaaaah! Deci, cum spuneam, l-am vazut pe Marian Nistor impreuna cu bentita lui (care-nclin sa cred ca e adeziva, deoarece tot timpu-l vad cu ea pe cap) producandu-se la Etno tv cu o sonata, pardon... o cantoneta... pardon... o melodie... ma scuzati... un canticel din care n-am inteles ce-a vrut poetul sa spuna, pentru ca pleibecul ajungea prea tarziu in casele noastre de consumatori de muzica buna... ba nu, rectific... de muzica excelenta.

As dori sa multumesc, pe aceasta cale, Etno teve pentru surpriza excelenta. Multumesc, de asemenea, furnizorilor mei de cablu, lu’ tanti de la ghiseu care incaseaza banii, lu’ alta tanti care vine pe la usi si aduna bani cu forta, ca daca nu era ea, eu nu-mi mai plateam cablul si daca nu-mi mai plateam cablul eu, ce mai vedeam in frumoasa zi de intai martie, cand, practic, natura incepe sa se trezeasca la viata (ce dragut am spus-o p-asta!)? De asemenea, tin sa-mi multumesc mie ca mi-am deschis telefonul la timp pentru a afla minunata veste si prietenului meu care m-a informat prompt despre domnu’ Marian, mersi, ba!

Romantic, nu-i asa, incurabil (ca numai romantismu’ si canceru’ sunt incurabile la noi, oamenii), domnu’ Marian a scos la suprafata femeia din mine cand a dat glas atat de frumosului indemn "Indragostiti, tineti aproape". Da’ nici tanti moderatoarea nu s-a lasat mai prejos (ce-i drept, nici mai presus, pentru ca domnu’ Marian a venit la emisiune cu ne-vasta-sa sau ce i-o fi) si a punctat prompt ori de cate ori a putut. "Nu e un text oarecare, e un alt fel de text, e un text atat de frumos, incat pare o poezie", "aici voiam s-ajung", face ea cu un gest misto in aer, dand, astfel, viata ideii ca ea si cu barbatul cantului romanesc una gandesc si tot una zic.

Sa mai comunic stimatului cititor ca piesa "Domnisoara" a stat patru saptamani in topul BBC, in anii ’70 si in topurile din Stocolm, alias Suedia. Practic.

CASUTA POSTALA
Popescu Andreea (Bucuresti). In interiorul suplimentului nostru tv nu publicam programele posturilor de radio pentru ca suntem axati pe TV. Dar va putem da un pont: accesati site-urile posturilor de radio. Cele mai multe afiseaza pe internet si programul lor.

Nita Nicolae (Targoviste). Va multumim pentru aprecieri. In ceea ce priveste publicarea programului canalului dvs preferat, Telesport, in momentul de fata acesta nu se regaseste printre cele publicate de noi dintr-un motiv cat se poate de practic: canalul Telesport nu este receptat de un numar foarte mare de telespectatori astfel incat existenta sa in paginile noastre sa se justifice. Puteti sa aflati programul accesand adresa postului: www.telesport.ro, fie scriind la adresa Calea Floreasca 167 bis, cladire IPA, et. 6, Sector 1, Bucuresti, sau sunand la 021/233.35.36, 021/233.35.37. Cei de la Telesport sunt cei mai in masura sa va raspunda si la intrebarea dvs cu privire la modificarile dese din program.

Gradinaru Aurelian (Arad). Cartea "Inteligenta emotionala" scrisa de dr. Robert Wood si dr. Harrz Tollz a aparut la editura Meteor Press. Pentru a afla detalii privind achizitionare acestei carti puteti scrie pe adresa editurii: Str. Bahluiului nr. 1, cod 011281, Sector 1, Bucuresti, e-mail: editura@meteorpress.ro. Sau puteti suna la 021/222.33.12. Poate chiar va pot da lamuriri daca lucrarea poate fi gasita pe raza Aradului.

Pr. Prof. Drd. Al. Stanciulescu (Barlad). In numerele viitoare, in limita spatiului disponibil, vom publica recenziille cartilor dvs. "Povestea vorbelor de duh. Studii si articole de paremiologie", "Chemari la Domnul" si "Epitafuri", aparute la editura Cuget romanesc.

In continuare ne puteti adresa intrebari la: Piata Presei Libere nr. 1, corp D, etaj 8, Jurnalul National, cod 013701, Sector 1, Bucuresti sau pe adresa de e-mail suplimenttv@jurnalul.ro

RautaCIZME
Politele se platesc, se pare, si in interiorul trustului Pro. Avand-o invitata pe Alexandra Ungureanu, Teo a tinut sa zica ceva de genul "e normal ca Alexandra sa fie suparata, ca astia au schimbat regulamentul si acum au avut voie la Eurovision si piesele care au aparut si prin alte parti. Ca «Le Le», de exemplu, pe care o stie si fiica-mea. Nu ca as avea ceva cu Loredana, sa nu ma intelegeti gresit". Bine, Teo, nu te intelegem gresit, te intelegem perfect...

Ca de fiecare data Eurovisionul naste isterie. Fel de fel de luzeri dau din coate doar-doar se vor vedea in "primii 12". Unii, mai cu bun simt, renunta pentru ca s-au cam saturat de tot circul. Altii, cu incrancenarea unor samurai a caror onoare de familist a fost stropita discret, trag cartus dupa cartus, pana la ultimul. Isi ridica poalele in cap, isi scot de la naftalina limbajul de mahala si cu un accent ce se vrea critic sau doct vorbesc despre piesele "concurentei". Daca au vreo pila la televiziune sau radio e super pentru ca in saptamana premergatoare concursului folosesc tot armamentul din dotare, pentru cateva SMS-uri. Miza este - pentru unii - imbogatirea CV-ului artistic pentru a-l expune pe scara, sa-l vada si vecina de vizavi, sa se oftice, sau o deplasare gratis la Kiev, ca n-au mai fost si acolo cica sunt extrem de ieftine caciulile din blana de iepure.

Ajunsi la Kiev, vor ocupa locul doi sau trei - evident de la coada - si se vor reintoarce in Romanica plini de fite si patetici ca au fost tari, dar i-a depunctat juratul din Albania si cu cel din Bielorusia. Bibliografie: Miorita.

In acest timp, baietii de peste Ocean fac bani din vanzari de albume, scot succese dupa succese si arunca pe piata milioane de CD-uri. Ei n-au auzit de Eurovision si de miza lui uriasa.
×