x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Parfum de poezie

Parfum de poezie

de Magda Cristina Ursache    |    20 Iul 2012   •   18:37
Parfum de poezie

De fiecare data cand parfumul mi-e pe terminate, simt o neliniste. Pe de o parte, pentru ca sunt incantata ca voi putea sa-mi aleg o fragranta cu totul diferita de cea de dinainte, iar pe de alta parte pentru ca sunt atat de multe variante posibile incat presimt ca o sa ma aflu in imposibilitatea de a alege doar una singura.

Mergand prin magazine si adulmecand cu orele parfumurile ametitoare, imi veni in minte un gand: ce-ar fi daca as infiinta un club al iubitorilor de parfum? Asa cum se faceau, inainte vreme, cercurile de poezie. As avea cu cine sa fac schimb de impresii, sa merg la cumparaturi si cine sa ma tina la curent cu noutatile. Si, convinsa fiind ca nu sunt singura care a avut ideea asta geniala, am cautat pe internet sa vad unde si cum au loc astfel de intalniri. Si am dat peste o astfel de "organizatie" cel putin interesanta.

Englezii au imprumutat ideea de "cerc de poezie" si i-au adaugat un pic de... aroma. In mod regulat, la The Book Club, un pub londonez, are loc un eveniment numit "Scratch+Sniff" (zgarie si adulmeca), la care participa iubitori de parfum si literatura, in aceeasi masura. La subsolul barului, acolo unde intalnirile au loc, zeci de sticlute cu mostre ale diversilor parfumeri stau aliniate frumos, cu mici cartonase colorate dinainte, asteptand sa fie scufundate in lichidul aromat. Sunt apoi... "inspirate" cu nesat de nasuri de poeti care, ametiti, astern pe hartie versuri... inspirate. Care versuri, la randul lor, ii inspira pe parfumeri sa imbine noi ingrediente, sa creeze noi arome.

Cel mai important eveniment al acestei veri l-a reprezentat lansarea unei carti care aduna "rezultatele" tuturor acestor intalniri periodice. Volumul "Penning Perfumes" este o antologie care s-a nascut imbinand arta poeziei cu cea a parfumeriei. Parfumurile-muza au avut un loc de onoare, iar gazda, aflata mereu in preajma lor, explica in orice moment oricarui curios istoria acestora. Parfumeri britanici renumiti, precum Charlotte Newman, Tim Wells sau Amy Key, se invarteau prin multime, ascultand declamatiile poetice ale diversilor literati care si-au dedicat versurile undelor de parfum, incantati sa vada ca poetii au reusit sa redea in cuvinte exact ceea ce au simtit ei in momentul in care au combinat aromele pentru a crea ceva unic. A fost o adevarata sarbatoare a parfumului si-a poeziei!

×