x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Parfumul unei nopţi speciale

Parfumul unei nopţi speciale

de Magda Cristina Ursache    |    24 Dec 2011   •   21:00
Parfumul unei nopţi speciale

Pe masura ce frigul devine tot mai puternic si sarbatorile se apropie, ma pomenesc gandindu-ma la vremuri de demult si la felul in care arata si mirosea Craciunul. A cozonac, a portocale si-a vin cu scortisoara, dar si a parfum scump, dedicat noptii magice... Parfumul numit chiar asa, Noapte de Craciun – Nuit de Nöel – se-apropie de venerabila varsta de 90 de ani!

Nuit de Noel nu este un simplu parfum, este o poveste. Inca de la inceputuri, la Paris, 'Caron' a fost o parfumerie dedicata exclusiv fragrantelor rafinate si afacerea, spre deosebire de Chanel sau Dior, nu a avut o linie de imbracaminte care sa-i preceada faima. In 1904, parfumeria a fost cumparata de Ernest Daltroff si fratele sau, iar la scurt timp a aparut in scena si designerul de moda Felice Vanpouilee, care a devenit directorul artistic al firmei si... iubita lui Ernest. Felice si-a pus la bataie toate cunostintele in materie de design vestimentar pentru a crea ambalajele ce aveau sa 'gazduiasca' fragrantele Caron. La inceput, s-a consultat cu Ernest pentru crearea sticlutelor, dar, o data cu trecerea timpului, a ajuns sa fie cunoscuta nu numai in lumea modei, unde stilul ei elegant si luxos era deja foarte apreciat, ci si in lumea parfumerariei, unde conceptele ei inovative pentru ambalaje, precum folosirea margelelor si a panglicilor, au schimbat... aspectul parfumurilor.

Felice iubea sarbatorile de iarna, in special frumusetea Craciunului din Franta, asa ca Ernest, iubitul ei de ceva ani de-acum, i-a facut cel mai special cadou: un parfum special pentru ea: Nuit de Nöel.

Asta se intampla in 1922. Ernest, chimist si parfumer deopotriva, era unul dintre acei oameni indrazneti si inovatori, care punea pasiune in ceea ce facea. Parfumurile sale au arome deosebite, fascinante, unice, in care mirosuri precum cele de iasomie sau trandafir sunt asociate cu diverse arome mai exotice, alese cu grija, totul pentru a obtine acea fragranta bogata, distinsa, clasica.

Pentru a crea Nuit de Noel insa, Felice a fost muza lui. Si, intr-un fel, ea a fost 'piesa' principala a parfumului. Spun asta deoarece Ernest, un evreu – pentru care Craciunul nu are aceeasi insemnatate ca pentru un crestin – a reusit sa aduca la viata o aroma care se potriveste cel mai bine serilor friguroase si magice din preajma Nasterii Domnului. Felice era catolica si indragea Craciunul. Iar fara Felice, fara dragostea lui pentru aceasta femeie plina de gratie si eleganta, Nuit de Noel nu ar fi existat astazi.

Parfumul, amestec discret de ylang-ylang, trandafir, iasomie si arome lemnoase, este, dupa spusele renumitului parfumer Guy Robert, impresionant. 'Daca la teatru o femeie ar purta Opium, o alta Ewtee si o alta Mitsuko, iar o a patra femeie ar aprea purtand Nuit de Noel, toate celelalte fragrante ar fi imediat uitate' spune el.

Nuit de Noel este un parfum al vremurilor uitate, al romantismului, al elegantei, al frumusetii, o expresie a iubirii, un cadou. Este exact ceea ce defineste Craciunul.

×
Subiecte în articol: fun