x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Potter, Harry Potter - Un personaj de milioane... si milioane de dolari

Potter, Harry Potter - Un personaj de milioane... si milioane de dolari

de Miruna Mihalcea    |    22 Iul 2005   •   00:00
Potter, Harry Potter - Un personaj de milioane... si milioane de dolari
DOSAR
"Orice copil de pe Pamant va sti cine este el." Asa incepe primul volum din seria romanelor magice semnate J.K. Rowling. "El" este chiar Harry Potter, micul vrajitor.

Paranormal? Capacitate previzionala? Poate chiar… magie. Toate la un loc. Asa se justifica inspiratia autoarei, care intuieste, inca de pe vremea cand Harry Potter nu era decat o dorinta si un proiect, ca toti copiii se vor lasa iremediabil cuceriti de personajul ei, de aventurile si de fascinanta sa lume fermecata.

HARRY POTTER LA TIPAR. In august 1996, Bloomsbury bate palma cu agentul scriitoarei, pentru tiparirea primului volum, "Harry Potter si Piatra Filozofala". Contra sumei de 4.400 de dolari. Astazi, scriitoarea castiga zilnic 440.000 de dolari.

RECORDURI. De atunci, s-au vandut peste 265 milioane de exemplare, in 200 de tari si traduse in 62 de limbi, inclusiv latina si greaca veche. Seria a reusit sa doboare toate recordurile din istoria tiparului. La doar o zi de la publicarea celei de-a 5-a carti, "Harry Potter and The Order of Phoenix", in Anglia se cumparasera deja 1.8 copii, astfel ca volumul devenea cel mai rapid vandut. Iar analizele expertilor arata ca cel de-al 6-lea volum va depasi recordul stabilit.

BOOM CINEMATOGRAFIC. Succesul romanelor din seria "Harry Potter" are ecouri puternice si in industria filmului britanic. Primele trei adaptari dupa volumele lui Rowling au adus incasari in valoare de 1.624 milioane de dolari. Adaptarea dupa primul volum se situeaza pe locul trei in topul celor mai mari incasari din istoria cinematografiei, dupa "Titanic" si "Printul Inelelor", cu 969 milioane de dolari. Iar previziunile situeaza ecranizarea dupa cel de-al 4-lea volum, care va aparea in luna noiembrie a anului acesta, in fruntea celor de pana acum. In plus, scriitoarea a tinut ca actorii sa fie britanici, iar actiunea sa se desfasoare pe teritoriul Angliei, astfel ca economia britanica a castigat miliarde de dolari, iar Daniel Radcliffe, cel care interpreteaza personajul Harry Potter, a devenit multimilionar in dolari.

MAI BOGATA CA REGINA. Autoarea volumelor, J.K. Rowling, este la momentul actual cel mai bine platit scriitor din toate timpurile, averea ei fiind estimata la aproximativ 500 milioane de dolari. Cand autoarea scria "Harry Potter and The Order of Phoenix", fiecare cuvant in parte "costa" circa 700 de dolari. Una peste alta, statisticile afirma ca veniturile lui Rowling le depasesc chiar si pe cele ale reginei Angliei! Nici Daniel Radcliffe nu are de ce sa se planga, avand in vedere ca la numai 16 ani este cel mai tanar ocupant al unei pozitii in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere de vreo 3 milioane $.

DOCTOR HONORIS CAUSA. Rowling locuieste acum, impreuna cu familia, in capitala scotiana, Edinburgh, intr-o superba vila construita in stil georgian. Aici au fost psalmuite cele mai multe dintre aventurile vrajitorului ucenic si tot aici, in Edinburgh, Rowling s-a specializat pentru a deveni profesoara. De aceea, oficialitatile au decis ca ii vor acorda acesteia titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Edinburgh. "Sunt incantata si onorata sa primesc o diploma onorifica la Edinburgh, orasul pe care l-am adoptat ca pe o a doua casa."

EMBARGO. Dupa ce, nu mai departe de 2003, Rowling a dat in judecata un ziar american pentru ca acesta oferise detalii referitoare la "Harry Potter si Ordinul Phoenix", dupa ce un cuplu achizitionase volumul dintr-un magazin din Brooklyn, inainte de data oficiala a lansarii, iata ca povestea s-a repetat si in cazul ultimului volum. Acesta urma sa fie lansat, oficial, printr-o campanie masiva, in mai multe colturi ale lumii, simultan. O librarie din Canada insa a vandut cateva exemplare inaintea lansarii, asa ca Editura Bloomsbury a obtinut un ordin judecatoresc ce interzice persoanelor care se afla in posesia cartii sa divulge partial sau total subiectul. Campania de promovare prevedea ca deschiderea oficiala a volumului sa aiba loc la miezul noptii dintre 15 si 16 iunie, peste tot in lume.

NOPTI MAGICE. Pline de farmecul si atmosfera in care Harry Potter si prietenii lui vrajitori traiesc pe parcursul anilor de "initiere". Micutii fani prezenti la petrecerea de lansare a volumului au reconstruit, in locuri familiare lor, lumea magica a cartilor cu Harry Potter.
×