x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Premiile BAFTA / Kate Winslet confirmă predicţiile criticilor. Urmează Oscarurile...

Premiile BAFTA / Kate Winslet confirmă predicţiile criticilor. Urmează Oscarurile...

10 Feb 2009   •   00:00

Duminică seară, ochii iubitorilor celei de-a şaptea arte au fost aţintiţi către Londra, unde s-a desfăşurat ceremonia de decernare a premiilor Academiei Britanice de Film şi Televiziune.




Credit: afp/mediafax

Kate Winslet (foto) confirmă predicţiile criticilor de film care afirmau că 2009 va fi anul ei. A câştigat două Globuri de Aur pentru prestaţia “principală” din “Cititorul” (The Reader) şi  pentru rolul secundar din “Nonconformiştii” (Revolutionary Road). Duminică seară, actriţa a primit şi Premiul BAFTA pentru rolul din “Cititorul”. Dacă ne gândim că “legile” Oscarului interzic unui actor să aibă două nominalizări la aceeaşi ediţie, este foarte posibil ca actriţa să stârnească valuri în plus de simpatie şi să câştige şi această distincţie, în ciuda faptului că le are concurente pe Meryl Streep, Angelina Jolie, Anne Hathaway şi Melissa Leo.

Pentru “Cea mai bună actriţă în rol secundar”, preferata britanicilor a fost Penelope Cruz, pentru “Vicky Christina Barcelona” de Woody Allen.  

“RĂSFĂŢATUL SERII”
Filmul “Slumdog Millionaire” de Danny Boyle a câştigat şapte premii BAFTA din cele 11 categorii la care a fost nominalizat, inclusiv pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun regizor. Pelicula care relatează povestea unui tânăr analfabet dintr-un cartier sărac al Mumbaiului, care ajunge milionar în urma unui concurs televizat, a mai câştigat premiile pentru muzică (A.R. Rahman), imagine (Anthony Dod Mantke), montaj (Chris Dickens), sunet (Glenn Freemantle, Resul Pookutty, Richard Pryke, Tom Sayers, Ian Tapp) şi scenariu adaptat (Simon Beaufoy), ultimul premiu venind la numai o zi după distincţia omonimă acordată de Sindicatul scenariştilor din America.

“Slumdog Millionaire” a concurat cu filme precum “Strania poveste a lui Benjamin Button” (The Curious Case of Benjamin Button), de David Fincher. Filmul lui Fincher, care îl are pe Brad Pitt în rol principal, a câştigat trei premii BAFTA, pentru machiaj şi coafură (Jean Black, Colleen Callaghan), efecte speciale (Eric Barba, Craig Barron, Nathan McGuinness, Edson Williams) şi producţie (Donald Graham Burt, Victor J. Zolfo).

IN MEMORIAM
Academia Britanică de Film i-a acordat, postum, lui Heath Ledger premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru prestaţia din “Cavalerul Negru” (The Dark Knight), în timp ce distincţia pentru cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Mickey Rourke pentru “The Wrestler”, de Darren Aronofski.

Premiul pentru cel mai bun scenariu original a revenit peliculei “In Bruges” (Martin McDonagh), premiul BAFTA pentru cel mai bun film într-o limbă străină a fost acordat producţiei “I’ve Loved You So Long” (Yves Marmion, Philippe Claudel), în timp ce “Man On Wire” a fost distins cu un premiu special al Academiei, iar Steve McQueen a primit premiul pentru cel mai bun debut, cu filmul “Hunger”.  (Adriana Păduraru Văduva)

×
Subiecte în articol: magazin