x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Profetul Mahommed, reinterpretat de turci!

Profetul Mahommed, reinterpretat de turci!

de Marina Constantinoiu    |    28 Feb 2008   •   00:00

Învăţăturile Profetului Mahommed vor fi prezentate, într-o nouă viziune, de autorităţile religioase turce. Informaţia, de o însemnătate deosebită pentru lumea musulmană şi nu numai, a fost dată publicităţii de Financial Times, citat de Mediafax.

Învăţăturile Profetului Mahommed vor fi prezentate, într-o nouă viziune, de autorităţile religioase turce. Informaţia, de o însemnătate deosebită pentru lumea musulmană şi nu numai, a fost dată publicităţii de Financial Times, citat de Mediafax.
Autorităţile religioase turce se pregătesc de încheierea unui proiect de anvergură în acest sens, care s-a desfăşurat de-a lungul a trei ani, despre interpretarea faptelor şi a învăţăturilor Profetului, care va genera cel mai probabil o dezbatere aprinsă în lumea musulmană, dar şi în Occident.

 

APROAPE DE FINAL. Proiectul de reinterpretare a hadith-ului - informaţii şi comentarii asupra cuvintelor, faptelor şi opiniilor profetului Mahomed - urmează să fie finalizat în cursul acestui an. Obiectivul lui este să modifice acele hadith care sunt utilizate ca justificare, printre alte lucruri, pentru oprimarea femeilor, conform prevederilor legii islamice, Sharia.
Mehmet Gormez, director adjunct al Diyanet, instituţia de stat pentru afaceri religioase, a declarat că "reinterpretarea" vizează să actualizeze la societatea secolului 21 proverbele şi comentariile profetului şi să le acorde acurateţe din punct de vedere ştiinţific şi istoric. "Ideea principală este de a face hadith-ul mai uşor de înţeles pentru societatea de astăzi printr-o nouă interpretare, care este termenul corect pentru ceea ce facem", a declarat el, într-un interviu telefonic.

 

PROIECT SERIOS. Potrivit lui, o echipă de 35 de persoane lucrează la acest proiect, care a fost iniţiat în 2006, dar care a primit puţină atenţie. Turcia este în proporţie de 99 la sută o ţară musulmană.
Cea mai parte a legii islamice Sharia se bazează pe hadith şi nu pe Coran, care este cuvântul scris al lui Allah pentru credincioşii musulmani. O parte importantă din hadith este utilizată pentru a justifica opresiunea femeilor, uciderea prin lovirea cu pietre (lapidarea) a persoanelor care comit adulter şi alte aspecte controversate ale legii islamice. Compilaţii din hadith au fost realizate la două secole după moartea Profetului Mahommed, în secolul al XVII-lea.

 

SCOPURI NOBILE. Guvernul conservator al Turciei, atât în plan social, cât şi religios, care a obţinut o victorie clară în iulie anul trecut la alegeri, după o confruntare serioasă cu establishmentul laic, intenţionează să-şi arate faţa reformatoare în domeniul religiei, încurajând proiectul Diyanet. Mare parte din iniţiativa privind reforma religioasă are ca scop principal aducerea ţării în cadrul Uniunii Europene, dar această ambiţie a Turciei pare în ultimul timp sortită eşecului, din cauza opoziţiei unor state mari şi importante din cadrul Uniunii, cum ar fi cazul Franţei, de exemplu.
Profesorul Gormez a declarat că reinterpretarea hadith-ului care este pe cale de finalizare este, de fapt, a doua care s-a realizat în Turcia. Primul Parlament al Republicii Turce a revizuit hadith-ul, după fondarea ţării, în 1923.

×
Subiecte în articol: magazin