x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Puzzanovi, "the best"

Puzzanovi, "the best"

20 Ian 2005   •   00:00

SPECTATOR
Castigatorii "Clown-ului de Aur" au facut spectacol in Romania In anul 2003, printul Rainier de Monaco a decis ca trupa Puzzanovi merita Clown-ul de Aur la Festivalul Mondial de Arta Circului de la Monte Carlo. De atunci, in fata acestor rusi, nu a mai stat nimic.
ADRIANA PADURARU

Acrobatii la bascula de la Moscova au revolutionat arta circului si au devenit lideri mondiali prin performantele pe care, de doi ani, nimeni nu a reusit sa le egaleze. Tripla pirueta formand o coloana de trei, triplu salt cu surub pe un piciorong si salturi mortale sunt doar cateva exemple. Toate aceste exercitii tin cu sufletul la gura sute de mii de copii si adulti din toata lumea. Iar acum a venit si randul romanilor. Indiferent de cat de greu este un numar, la finalul acestuia ii acrobatii zambesc, de parca ar fi executat o simpla roata.

URMASI. Am dorit sa stam de vorba cu liderul trupei, Vladimir Puzzanov. Cand am intrat in cabina lor am fost intampinati de zambetul cald si inocent al unui bebelus. Este o fetita de numai cateva luni. O cheama Izabela - fiica lui Vladimir si a sotiei sale, Alina. L-am intrebat daca isi doreste sa o vada acrobata. "Pe Izabela o vad director de circ", a venit prompt raspunsul.

SEFUL. Trupa Puzzanovi a luat fiinta acum 22 de ani. Vladimir este seful ei. A fost foarte greu sa-i aleaga. "Nu am putut lua toti acrobatii din Rusia. Asa ca am fost si prin Ucraina, si prin Belarus. Am vizionat foarte multi gimnasti, pentru ca nu exista o ramura a sportului care sa se ocupe de acrobatia la bascula. Trebuie sa ai o pregatire foarte buna pentru a te adapta la acest aparat", ne spune Vladimir. Se intelege bine cu ceilalti membri, cu atat mai mult cu cat, in actuala formula, sunt de ceva timp impreuna. Cel mai tanar membru al trupei are doar 19 ani, iar cel mai batran este chiar Vladimir (45 de ani). "Ceilalti au in jur de 25 de ani", ne-a spus acrobatul.

RISC. Nu incape indoiala ca exercitiile la bascula sunt foarte dificile si implica o doza mare de risc. In functie de calitatile acrobatului, un numar poate fi invatat in cateva luni sau intr-un an. Nu doar unul singur face respectiva acrobatie, ci mai multi, pentru ca, in cazul unui accident, show-ul trebuie sa continue. Odata, in timpul unui festival international, unul dintre artisti se pregatea sa execute o figura cu recuzita. El a vazut-o in momentul in care se pregatea de salt, dar un recuziter care n-a stiut ce urmeaza a scos salteaua mai devreme. "Acrobatul nu mai stia ce sa faca. Toata lumea a ramas pe loc asteptand sa se intoarca recuziterul. Unii alergau dupa el pentru a-l aduce inapoi in manej", isi aminteste Vladimir.

PREMII. Munca acrobatilor rusi a fost rasplatita pe deplin cu multe diplome, medalii si premii: "Nu mai stiu cate diplome si medalii avem. Le-am pierdut, de mult, numarul. La patru festivaluri internationale am luat aur. Cel mai important premiu castigat este Clownul de Aur primit la Festivalul International de Circ de la Monte Carlo".

Dorul de casa alungat de caldura publicului
Click pentru a mari imaginea
Trupa Puzzanovi e mai mult pe drumuri decat acasa. Au colindat peste 25 de tari: mai multe state europene, Australia, Singapore, Noua Zeelanda. "Acasa stam cel mult o luna, o luna si jumatate pe an. Din Romania plecam in Danemarca. Ne-am obisnuit sa fim tot timpul pe drumuri, asa ca nu mai ducem dorul de casa. Ba chiar ne plictisim si vrem sa plecam in alta parte", ne-a spus Puzzanovi. In Romania se simt foarte bine. Ii plac si colegii romani, iar publicul din tara noastra i se pare minunat. "Aproape ca ne simtim mai bine aici decat la noi", a adaugat liderul "Puzzanovilor".

×