x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun RĂZBOIUL BRETZELULUI / Prea sărat pentru Europa

RĂZBOIUL BRETZELULUI / Prea sărat pentru Europa

de Irina Cristea    |    18 Feb 2009   •   00:00
RĂZBOIUL BRETZELULUI / Prea sărat pentru Europa

Pentru că are mai multă sare decât prevăd normele europene, un covrig specific zonei Bavariei ar putea deveni motiv de dispută între producătorii germani şi Bruxelles.



Unul dintre produsele de panificaţie tradiţionale din Bavaria riscă să-şi piardă "identitatea" din pricina normelor europene. Este vorba despre bretzel, un covrig cu multă sare specific acestei zone a Germaniei, transmite AFP. Brutarii bavarezi au făcut front comun şi sar în apărarea covrigului care, pare-se, are prea multă sare.

COVRIGUL ŞI NORMELE UE
Uniunea Europeană ia în calcul o directivă prin care să limiteze drastic cantitatea de sare din produsele de panificaţie. Desigur, întru binele şi sănătatea consumatorilor. Noile norme ar prevedea o cantitate maximă de un gram de sare per kilogram de produs. Or, în prezent, bretzelul conţine cam 15 grame de sare per kilogram, iar respectarea normelor i-ar ştirbi prestigiu şi imaginea. Asta pentru că acest covrig este faimos şi datorită sării grunjoase cu care este presărat.

Confederaţia germană a maeştrilor brutari se plânge că modificarea cantităţii de sare din covrig ar afecta dramatic imaginea produsului. Nici gustul nu va mai fi la fel, în condiţiile în care bretzelul se fabrică după o reţetă extrem de veche, cu anumite ingrediente. "Doar apelând la aditivi alimentari am putea compensa modificarea gustului. Nu credem că asta ar fi în interesul consumatorilor", a explicat Matthias Wiemers, reprezentantul brutarilor. Din punctul lor de vedere, proiectul european este un "non-sens", pentru că o cocă mai puţin sărată ar deveni fadă şi greţoasă. "Pâinea germană, categorie din care face parte şi bretzelul, are o lungă tradiţie şi merită să o apărăm", spun ei.

"Europa înseamnă libertate! Lăsaţi bretzelul bavarezilor în pace!" s-a inflamat şi un parlamentar liberal, venit în sprijinul brutarilor. Din punctul său de vedere, reglementările europene ar însemna "moartea bretzelului tradiţional".

×
Subiecte în articol: magazin