x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Recorduri telefonice: Un SMS face inconjurul lumii

Recorduri telefonice: Un SMS face inconjurul lumii

de Miruna Mihalcea    |    24 Iun 2005   •   00:00
Recorduri telefonice: Un SMS face inconjurul lumii

Faptul ca traim in era telefoniei mobile e de necontestat. Haideti atunci sa vedem ce are de spus Cartea Recordurilor, de la Editura Rao, in privinta comunicatiilor.

Faptul ca traim in era telefoniei mobile e de necontestat. Haideti atunci sa vedem ce are de spus Cartea Recordurilor, de la Editura Rao, in privinta comunicatiilor.

Are multe de spus, chiar daca telefonul e o inventie relativ noua. Cel putin in comparatie cu roata sau cu focul… De exemplu:

ALO. Prima convorbire telefonica inteligibila a avut loc in martie 1876 la Boston, Massachusetts, SUA, cand Bell i-a telefonat asistentului sau, aflat intr-o alta camera, si i-a spus: "Dle Watson, vino aici, vreau sa te vad!". Celebra fraza care a marcat inceputul unui sir nesfarsit de conversatii telefonice. Brevetul de inventator ii apartine lui Alexander Graham Bell, care a realizat transformarea vocii umane in impulsuri electrice si inapoi in voce. Et voila…

TELECONFERINTA. Mult mai tarziu, abia la 28 aprilie 1999, ora 10:30, are loc primul apel telefonic intre Polul Nord si Polul Sud. El a fost realizat de angajatii NASA Mike Comberiate si Andre Fortin. Convorbirea s-a transformat intr-o ditamai teleconferinta, coordonata de Space Flight Center a NASA, si a durat 45 de minute. Totusi, cea mai mare teleconferinta de pana acum a avut loc la 29 septembrie 2003. Howard Dean, candidatul democrat la Presedintia Statelor Unite ale Americii, a efectuat o conferinta telefonica din Los Angeles, California, cu simpatizantii sai. Recordul de persoane conectate simultan la teleconferinta pentru cel putin 10 secunde a fost de 3.466.

CENTRALE. Pare-se ca anul 2002 e intr-adevar anul recordurilor la convorbiri internationale, pentru ca tot TeleGeography arata ca cea mai mare centrala pentru astfel de apeluri trimise a fost AT&T Corp., SUA, cu ale sale 12.796, 5 milioane de minute de comunicare. Insa cea mai mare centrala ramane Centrala de la Pentagon. Ea are 34.500 de linii care transfera aproape 1 milion de apeluri telefonice prin 161.000 de kilometri de cablu telefonic. Cea mai aglomerata zi pentru gigantica centrala a fost 6 iunie 1994, la cea de-a 50-a aniversare a Zilei Z, cand au fost inregistrate 1.502.415 apeluri.

MOBIL. Tot in SUA s-a nascut si ideea unui telefon mobil portabil. Primul astfel de aparat a fost inventat de Martin Cooper, de la Motorola, care a efectuat primul apel la 3 aprilie 1973 catre rivalul sau, Joel Engel, cercetator-sef la laboratoarele Bell. Prima retea de telefonie mobila comerciala a fost inaugurata in Japonia in 1979.

SMS. La 20 februarie, in acelasi an-record 2002, la 3GSM World Congress de la Cannes, Logica a trimis un mesaj text catre telefoanele mobile din sase tari de pe sase continente si, in final, inapoi catre telefonul din Cannes. Mesajul a fost primit inapoi in Franta la doar trei minute si 17,53 de secunde de la expediere.

PROBLEME DE FAMILIE
"Nu beau, nu fumez, ma scol la 6:00 in fiecare zi, ma culc la 10:00 in fiecare noapte, nu-mi insel nevasta... Dar si cand oi iesi din puscarie..."

Ion si Maria faceau dragoste. La un moment dat Maria zice:
- Bai, Ioane, iti miros picioarele!
La care Ion raspunde:
- Daca tii neaparat!

Dupa ce-si ingroapa sotia, barbatul mai ramane o vreme singur, langa mormant.
Deodata, dintre coroane, apare o mana si se aude o voce:
- Ajutor, am fost ingropata de vie!
Barbatul indeasa,
indeasa mana la loc, batatoreste pamantul deasupra si spune:
- Da, dar nu prea bine!

O pereche scotiana in varsta sta la gura sobei. La un moment dat femeia exclama:
- John, ai putea si tu sa ma duci o data la film!
- Dar, draga mea, am mai fost!
- Da, dar intre timp au inventat sonorul!

Maria isi anunta sotul ca a nascut un baietel.
- Cu cine seamana?, intreaba Ion.
La care Maria raspunde:
- Iti spun degeaba, ca nu-i din satul nostru si nu-l cunosti!
×