x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Remember Bob Marley

Remember Bob Marley

21 Apr 2005   •   00:00

MUZICA
Bob Marley ramane regele muzicii raggae. O dovedeste din plin si compilatia "Feel Alright", unde canta alaturi de The Wailers.

  • de SEBASTIAN S. EDUARD

  • "Feel Alright" acopera (muzical) perioada dintre 1967 si 1972, pe cand Bob Marley & The Wailers erau unul dintre cele mai cunoscute grupuri muzicale din Jamaica. Alaturi de Marley, au evoluat, timp de patru-cinci ani, nume precum Neville O’Riley Livingstone si Peter Mcintosh.

    Albumul contine 19 piese, dintre care "Stir It Up", "Feel Alright", "Soon Come", "Small Axe", "Raggae on Brodway" sau "Man to Man" sunt numai cateva dintre cele mai cunoscute. Este un album de ascultat cap-coada, sensibil, in care principalele teme - viata, soarta sau revolta - se impletesc cu ritmuri de raggae "fabricate" in stilul lui Marley.

    BIO. Bob Marley a fost primul artist jamaican care a ajuns la statutul de star international, introducand muzica din insula sa natala in universalitatea muzicii. Robert Nesta Marley s-a nascut la 6 februarie 1945 in St. Ann’s Parish, Jamaica. Fiul unui fermier alb de varsta mijlocie si al unei adolsecente de culoare, el a plecat de acasa la varsta de 14 ani pentru a incepe cariera muzicala in Kingston. La 17 ani scoate deja primul single, "Judge Not", dupa care, impreuna cu mai multi prieteni, infiinteaza trupa The Teenagers, care se va transforma mai tarziu in The Wailers. In 1964, piesa "Simmer Down" ajunge in topurile din Jamaica, pentru ca apoi sa scoata cateva single-uri: "Let Him Go (Rude Boy Get Gail)", "Dancing Shoes", "Jerk in Time", "Who Feels It Knows It", si "What Am I to Do". Primul album international este, in 1969, "Soul Shakedown".

    Pana la moartea sa, Marley va scoate nu mai putin de 15 albume - in marea majoritate a lor extrem de populare si bine cotate de critica de specialitate. Ultimul album lansat in timpul vietii sale este "Uprising". La 11 mai 1981 moare, dupa ce se descopera ca suferea de o forma de cancer care se raspandise catre creier, ficat si plamani. Nu avea decat 36 de ani.

    MUZWEEK

    Trauma a la Carey

    Cantareata Mariah Carey a declarat ca mariajul sau tumultuos cu Tommy Mottola a lasat-o "traumatizata". Cantareata s-a casatorit cu Mottola - proprietarul companiei de inregistrari cu care vedeta a lucrat la primul sau album - in anul 1993, divortand patru ani mai tarziu. "Dupa ce am trecut prin aceasta experienta, intreaga mea viziune despre casnicie este atat de urata, indiferent despre ce fel de casnicie vorbim", a adaugat Carey.

    Noul album al lui Geri

    Cantareata britanica Geri Halliwell a dezvaluit mai multe detalii despre noul ei album. Acesta se va numi Passion, va fi lansat de catre EMI Records la data de 6 iunie 2005. Fosta membra a Spice Girls a descris albumul ca fiind compus din melodii "pop sentimentale" si "o aventura intr-o gama larga de emotii, de la pasiune pana la dragoste si teama".

    Fetita lui Britney

    Publicista lui Britney Spears a dezvaluit din greseala ca vedeta in varsta de 23 de ani va avea o fetita alaturi de sotul sau Kevin Federline. Anuntul oficial ca Britney este insarcinata a venit sa confirme abia marti zvonurile care circulau de mai multa vreme cu privire la faptul ca diva este insarcinata, dar nu preciza nimic despre sexul viitorului copil.
    ×
    Subiecte în articol: marley