x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Fun Romănii din Italia - Primarul Romei avertizează cu sesizarea UE

Romănii din Italia - Primarul Romei avertizează cu sesizarea UE

de Jurnalul National    |    28 Sep 2007   •   00:00
Romănii din Italia - Primarul Romei avertizează cu sesizarea UE

Primarul Romei, Walter Veltroni, a avertizat autorităţile de la Bucureşti că dacă nu-şi vor asuma responsabilitatea faţă de imigranţii romăni din Italia, problema "ar putea fi discutată in UE", după incidentul de miercuri, in care un romăn a fost ucis şi alţi doi răniţi cu focuri de armă, la Roma.

"Situaţia ordinii publice din Roma s-a inrăutăţit in ultimele luni, in această zonă, mai ales după sosirea in masă a romănilor. Romănia să-şi asume responsabilitatea, altfel problema va fi discutată la nivel european," a declarat Veltroni, citat de pagina electronică a cotidianului Il Messaggero. El a făcut referire la cartierul African, unde au fost inpuşcaţi cei trei romăni, miercuri noapte, intr-o aparentă reglare de conturi intre două bande rivale.

Primarul capitalei italiene, care a calificat incidentul drept "nemaiauzit", a precizat, de altfel, că a cerut ministrului italian de Interne, Giuliano Amato, şi prefectului Romei, Carlo Mosca, să "modifice decretul normativ" care prevede, in cazul cetăţenilor comunitari şi implicit al romănilor, "expulzarea numai in cazurile care reprezintă o ameninţare la adresa siguranţei naţionale".

La răndul său, preşedintele Federaţiei din Roma a partidului Alianţa Naţională (dreapta), Gianni Alemanno, a atribuit "prezenţei necontrolate a imigranţilor şi nomazilor" pe teritoriul italian "valurile de criminalitate adevărată, care nu mai reprezintă, deja, o infracţionalitate măruntă".

"Campidoglio (Primăria din Roma) trebuie să inceteze să mai vorbească prostii in ceea ce priveşte siguranţa (din oraş). Adevăratul tablou al situaţiei este extrem de grav", a afirmat Alemanno.

El a fost secondat de consilierii municipali, membri ai Alianţei Naţionale, Federico Guidi şi Luca Malcotti, care au subliniat că "Roma a devenit un adevărat Vest Sălbatic".

"A venit vremea ca primarul să devină mai responsabil şi să lase deoparte masca de băiat de treabă, deschizănd ochii in faţa unor episoade care riscă, mai devreme sau mai tărziu, să-i afecteze pe bieţii nevinovaţi aflaţi in trecere prin zonă, din cauza unei reglări de conturi intre bande străine", au declarat ei, cerănd sporirea patrulelor de poliţie din cartierul African.

Joi după-amiază, Alianţa Naţională a organizat o manifestaţie la locul incidentului. Locuitorii cartierului, participanţi la reuniune, au cerut măsuri de securitate sporite, susţinănd că in cartierul African nu se mai poate trăi.

Martori oculari au declarat că miercuri seară, in jurul orelor 23.30 (joi, 00.30 ora Romăniei), cei trei romăni ar fi fost acostaţi intr-o piaţă din apropierea staţiei de metrou Nomentana de un alt grup de bărbaţi. Aceştia din urmă ar fi deschis focul asupra romănilor, omorăndu-l pe unul dintre ei, după ce il obligaseră mai intăi să ingenuncheze. Celelalte focuri de armă i-au rănit pe insoţitorii lui, dintre care unul ar fi incercat să se salveze fugind şi urcănd o scară pe care au fost găsite numeroase pete de sănge.

Locul unde a avut loc "execuţia" sumară este cunoscut de forţele de ordine ca fiind frecventat de mici infractori, dintre care cei mai mulţi sunt străini.

  • Mediafax

×
Subiecte în articol: magazin